Macron tria Gabriel Attal, de 34 anys, com a nou primer ministre i l'apunta com a successor

El fins ara ministre d'Educació és un dels seguidors més fidels de Macron i serà el primer ministre més jove de la història de França

Actualitzat

El fins ara ministre d'Educació, Gabriel Attal, s'ha convertit aquest dimarts en el primer ministre més jove de la història de França. Attal, de 34 anys, ha estat l'home escollit per Manuel Macron per substituir Élisabeth Borne, que va presentar la dimissió aquest dilluns.

El seu nomenament ha de servir per reforçar l'executiu de Macron, molt tocat per crisis com la reforma de les pensions o la polèmica aprovació de la nova llei d'immigració, feta a mida de l'extrema dreta.

El canvi no ha estat cap sorpresa. Fa temps que s'especulava amb una crisi de govern perquè la presidència es presentés més forta en un any amb uns Jocs Olímpics a la vista i unes eleccions al Parlament Europeu d'aquí a sis mesos, i Attal sempre ha estat el favorit, en gairebé totes les travesses, per substituir Borne.

Això, malgrat que no era una figura de consens en l'entorn presidencial. Finalment, però, Macron ha convençut els seus barons que Attal és la millor opció davant unes europees que són a tocar i que no els són gens favorables en què l'extrema dreta els supera a les enquestes amb un candidat, Jordan Bardella, que té 28 anys.  

Gabriel Attal amb Élisabeth Borne a la cerimònia de traspàs del càrrec, a l'hotel Matignon (Reuters)

Gabriel Attal és un exmilitant socialista i un dels col·laboradors més fidels de Macron, tant que es podria considerar el delfí polític del president.

També és un dels membres del seu govern amb més popularitat i acceptació pública. Fins i tot després de prohibir l'abaia a les escoles, al setembre, en considerar que té un significat religiós, i dels mals resultats de l'informe PISA, davant els quals va anunciar un canvi profund en el sistema educatiu que inclou separar l'alumnat per nivells.

El president francès ha dit, al seu compte d'X, que compta amb ell per rearmar i regenerar el seu govern, amb un esperit "de superació i audàcia":


El quart primer ministre sota la presidència de Macron

Gabriel Attal, que va entrar al govern el 2018 i ha tingut una ascensió espectacular a l'executiu francès, ha estat definit com un "bon alumne" de Macron o, fins i tot, com "la millor encarnació de l'ADN macronista".

A França, el president de la república fixa els grans principis o objectius del quinquenni del seu mandat, mentre que el primer ministre és el responsable d'aplicar el programa i la gestió del govern. Una figura que, sovint, acaba pagant els plats trencats quan hi ha problemes que fan trontollar l'executiu.

De fet, Attal és el quart primer ministre nomenat al país des del 2017 sota la presidència de Macron, a qui sovint s'acusa de voler concentrar massa el poder en la seva figura i acabar encarregant-se, també, d'una "microgestió" que no pertoca al president.

Macron, que està en el segon any del seu segon mandat, no es podrà presentar a la reelecció el 2027, quan acabi aquesta legislatura, i també busca impulsar una figura que pugui evitar que l'extrema dreta de Marine Le Pen, en plena ascensió, arribi a la presidència del país.

Attiel encarna, segons els experts, "la joventut i l'ambició" que recorden Macron en els seus inicis. De fet, alguns diaris com Le Point fa mesos que l'anomenen "el nou Macron".

El líder de l'extrema esquerra, Jean-Luc Mélenchon, ha ironitzat sobre el seu nomenament dient que "recupera el càrrec de portaveu" del govern. "La funció del primer ministre desapareix", ha dit al seu compte d'X. "El monarca presidencial governa sol amb la seva cort":

 

 

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut