El president francès durant la compareixença al final del seu viatge d'urgència a Nova Caledònia
El president francès durant la compareixença al final del seu viatge d'urgència a Nova Caledònia (Reuters)

Macron posa en suspens la reforma del cens que va iniciar les protestes a Nova Caledònia

El president francès ho ha anunciat al final d'una visita exprés al territori d'ultramar per intentar apaivagar la crisi

El president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dijous que posa en suspens la polèmica reforma del cens electoral que va iniciar fa 12 dies la revolta d'independentistes de Nova Caledònia, que va deixar sis morts i danys materials "colossals".

"Després d'haver escoltat tothom, m'he compromès que aquesta reforma no entri en vigor en el context actual. Ens donarem unes setmanes per reprendre el diàleg en vista d'un acord global", ha explicat Macron. El president francès ho ha anunciat a la premsa al final de la seva visita exprés al territori d'ultramar, situat a uns 1.500 quilòmetres a l'est d'Austràlia i a 17.000 de França.

Macron ha posat com a condició indispensable per al diàleg "l'aixecament dels piquets i els bloquejos" per part dels joves independentistes, i ha dit que farà una avaluació dels avenços "d'aquí a un mes":

"Quan haguem verificat que efectivament s'han aixecat aquests bloquejos, el diàleg polític s'ha de reprendre immediatament, juntament amb la posada en marxa d'una missió de mediació."

Fa dies que l'arxipèlag de l'oceà Pacífic està bloquejat per terra, mar i aire, i el turisme se'n ressent. L'aeroport internacional de Nouméa, la capital de Nova Caledònia, ha estat tancat, i Nova Zelanda i Austràlia han hagut d'enviar vols especials per repatriar turistes.

El "nou acord global" que proposa el president francès haurà d'incloure diversos punts, entre ells la reforma del cens electoral, un assumpte espinós: els independentistes canacs hi estan en contra perquè consideren que l'ampliació del cens els perjudicarà.

Macron també reitera la necessitat d'un pla econòmic per reduir la dependència del níquel i "la qüestió d'un vot d'autodeterminació", del qual no ha donat més detalls. Aquest pacte, ha promès, s'haurà de sotmetre a la votació dels residents de Nova Caledònia.

 

ARXIVAT A:
IndependènciaFrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut