L'os Cachou mata cinc cavalls en 15 dies i el Conselh d'Aran exigeix que el retirin
L'os Cachou al mes de maig, quan li van implantar el GPS
Vielha Mijaran

L'os Cachou mata cinc cavalls en 15 dies i el Conselh d'Aran exigeix que el retirin

Els agents de Medi Ambient han intentat espantar l'os per evitar els atacs però no ha servit de res

RedaccióActualitzat

L'os Cachou ha protagonitzat el cinquè atac en quinze dies a la Vall d'Aran. La darrera víctima és una euga que han trobat morta molt a prop del nucli de Mont, a Vielha e Mijaran, com han certificat els tècnics que fan el seguiment per GPS d'aquest mascle.

El Conselh Generau d'Aran demana que se'l capturi i se'l retiri de manera immediata davant la preocupació creixent dels ramaders.

 


L'os Cachou ha matat aquesta euga però només n'ha menjat una petita part​


Comportament depredador de l'os Cachou

Els agents de Medi Ambient van provar d'espantar l'os, com determina el protocol, amb mesures aversives per evitar aquest comportament depredador. L'actuació, però, no ha servit per evitar que fes un nou atac.

El comportament de l'os afecta de manera directa els ramaders. Marc Cuny, de l'Associació de Criadors del Cavall Pirinenc Català de la Vall d'Aran, narra com ha sigut l'atac i les conseqüències que té pel bestiar:

"Ha sigut un atac en què l'os s'ha menjat el mínim d'un cavall, s'ha menjat el costat de les costelles i ja està. Què faig amb els poltres que han quedat orfes? Ara s'han de baixar cap a casa, s'han de cuidar fins que tinguin prou edat per deslletar-los."

 

Aquesta és l'euga morta en el primer atac de Cachou, fa 15 dies


Exigeixen la captura i retirada de l'os

El síndic d'Aran, Francesc Boya, ha exigit "l'extracció immediata de l'os Cachou després d'aquests cinc atacs en poc més de dues setmanes". Boya ha instat les administracions a reaccionar "de manera immediata" i ha demanat mesures urgents.

Ferran Miralles, director de Polítiques Ambientals i Medi Natural, coincideix que cal buscar solucions:

"Estem gestionant la presència o la conservació de l'os bru al Pirineu. Si hi ha un exemplar que fa difícil aquest projecte global de conservació, doncs el correcte és gestionar aquest problema."

Miralles admet que creix la preocupació per la "forta" depredació de l'animal i el seu caràcter "problemàtic" i, per això, s'ha de contemplar ''la possibilitat d'extreure'l del medi". Ha explicat que actualment s'està en fase 2 del protocol i seran els tècnics els que dictaminin si s'ha de passar a fase tres i retirar-lo del medi.

 

 

El conseller Medi Ambient del Conselh d'Aran, Francisco Bruna, demana que se l'expulsi:

"La tercera fase volem que es produeixi ja, no volem que es demori més. Si es demora més és un patiment pels ramaders."

El Conselh Generau d'Aran insisteix que s'organitzi de manera urgent la reunió del grup de treball tècnic, que ha de determinar el pas a la fase tres del protocol.

 


La implantació d'un GPS permet saber que l'os Cachou ha fet els últims atacs

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut