L'or, en màxims: puja la revenda de joies antigues i es compren peces de menys quirats

La cotització internacional s'ha disparat un 15% des del gener i ja supera els 70 euros per gram

Cristina HerranzActualitzat

Amb el preu de l'or cotitzant en màxims històrics, s'encareix el preu de comprar un anell o unes arracades d'or. I això ha portat també molts consumidors a "rescatar" joies antigues que, avui, valen molt més que en els últims anys. 

En aquesta línia, algunes joieries estan oferint la possibilitat de comprar joies d'or a canvi de diners o de descomptar-s'ho en comprar-se una joia nova.

A la joieria Fina García, en poques setmanes s'ha triplicat el nombre de persones que s'adrecen a la botiga amb joies antigues perquè els les valorin, com assenyala el gerent Francesc Casanovas.

"S'han donat diversos casos de parelles que s'enamoren d'aliances d'uns 400 euros, per exemple, i remenant en calaixos antics hi troben alguna joia per donar-la com a entrada i pagar la diferència per obtenir, finalment, l'aliança que volen comprar".

Una planxa d'or pur de 24 quirats, de 50 grams, val 3.600 euros, quan fa només uns mesos en costava 2.000 (3Cat)

El client busca menys quirats

En paral·lel, a les joieries els resulta més difícil vendre determinat gènere. Moltes han detectat que els clients opten per peces amb menys quirats, molt més barates, com explica Carles Tubella, vicepresident del Col·legi de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya.

"Abans es venien joies de 24 quirats, d'or pur, però ara la gent ens demana peces a preus més assequibles. Una planxa d'or fi de 24 quirats, de 50 grams, val ara 3.600 euros, quan fa només uns mesos en costava 2.000. És la matèria primera per elaborar les joies."

A banda, des del gremi també recorden que se'ls han disparat la resta de costos i que això fa que les joies siguin ara més cares. Es tracta dels costos laborals de disseny artístic i creació, els costos logístics, els de transport i els d'altres materials, que també han pujat.


Boom de compravenda d'or

En les últimes setmanes, molts establiments de compravenda d'or han duplicat o triplicat les operacions. Per un gram d'or de 18 quirats s'estan pagant entre 40 i 50 euros.

Alguns d'aquests negocis expliquen que el preu que paguen varia en funció dels quirats i de les quantitats de joies que els lliuren. Si els porten més or, el valoren i el paguen molt millor.

 

Cotització en màxims històrics

L'or, com a matèria primera, cotitza en màxims a la borsa. El preu del metall preciós s'ha multiplicat per 15 els darrers cinquanta anys. L'or de 24 quirats, l'or pur, supera els 70 euros el gram per primera vegada a la història.

 

Venerat pels inversors com a valor refugi, acumula una revalorització del 15% en el que portem d'any. La benzina, que està catapultant el metall groc, assegura Xavier Brun, gestor de fons d'inversió de Trea AM, és part d'una combinació de factors en uns mesos d'incertesa geopolítica i financera.

Estan impulsant l'or a l'alça els conflictes d'Ucraïna i Gaza, i sobretot les agressives compres d'or per part dels bancs centrals, que diversifiquen reserves per allunyar-se d'un dòlar debilitat.

"Els principals bancs centrals que estan comprant reserves d'or són la Xina i l'Índia, ja que tenen molt poc or a les seves reserves, en comparació amb altres bancs centrals, com el dels Estats Units."

Segons els analistes, la febre de l'or encara té recorregut. Creix la inversió especulativa i també l'interès dels particulars per comprar or per internet. Fins i tot alguns supermercats nord-americans, com la cadena Costco, ja venen lingots d'or, amb varietat de preus per a totes les butxaques.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut