L'ONU demana a Israel que només faci servir la "força letal" com a últim recurs

El primer dia de la Gran Marxa del Retorn, organitzada pel moviment Hamas a la Franja de Gaza, es va acabar amb setze palestins morts pels trets de l'exèrcit israelià

RedaccióActualitzat

Les Nacions Unides temen que la situació a Gaza empitjori i demanen a Israel que només faci servir la "força letal" com a últim recurs. És la tímida resposta del Consell de Seguretat de l'ONU a la jornada sagnant de protestes d'ahir, en què setze palestins van morir per trets de l'exèrcit israelià.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat una investigació independent sobre la mort de setze palestins després dels enfrontaments d'ahir contra soldats israelians a la frontera de la Franja de Gaza. Prop de 2.000 palestins més, la majoria joves, van resultar ferits, en la que ja és la jornada més sagnant des de la guerra del 2014.

El Consell de Seguretat de l'ONU ha condemnat la violència després d'una sessió d'urgència aquesta matinada.

Tayé-Brook Zerihoun, secretari general d'Assumptes Polítics de l'ONU, ha intervingut per exigir respecte als drets humans.

" Israel només hauria de fer servir una força letal com a últim recurs, sense causar víctimes i correctament supervisada per les autoritats. Nosaltres, per tant, continuarem reclamant a les forces de seguretat israelianes l'exercici de la màxima moderació per evitar víctimes."

Walter Miller, representant dels Estats Units, ha demanat que es redueixi la tensió:

"Demanem a tots aquells que hi estan implicats que facin passos per reduir la tensió i el risc de nous enfrontaments. Els qui utilitzen les protestes com a pretext per incitar la violència posen en perill vides innocents."

 

Riyad Mansour, ambaixador palestí a l'ONU, assegura que la manifestació va ser pacífica:

"Els manifestants pacífics no van amenaçar en absolut Israel ni els seus soldats fortament armats. Tot i que els soldats van utilitzar munició, gas lacrimogen i pilotes de goma per tirotejar indiscriminadament aquells manifestants no violents que estaven protestant dins la Franja de Gaza, prop del seu cantó de la barrera ben fortificada que els separa d'Israel. Com es pot perdonar això?"

I des de la Franja de Gaza, el líder del moviment Hamas, Ismail Haniyeh, destacava que la protesta era per posar fi al setge israelià.

"La protesta està organitzada per tots els partits polítics palestins, de totes les tendències. És una manera d'actuar moderna que vol enviar un missatge al món perquè s'acabi la injustícia de viure com a refugiats i perquè s'acabi l'ocupació i el setge."

Al voltant de 30.000 palestins s'havien concentrat en diversos punts de la frontera amb Israel. Denunciaven la confiscació sistemàtica de terres per part del govern israelià i el dret al retorn dels refugiats a Gaza.

L'exèrcit israelià va respondre apostant tancs i franctiradors a la frontera i va disparar a matar contra els palestins que intentaven traspassar-la.
La mobilització, la més multitudinària en molts anys, havia de durar sis setmanes, fins al 15 de maig, quan es commemora l'inici de la guerra araboisraeliana.

La batejada com a Gran Marxa del Retorn havia estat convocada per la societat civil. Israel, però, ha acusat Hamas d'estar-hi al darrere i ha qualificat els manifestants de provocadors.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut