María Neira és la directora de Salut Pública de l'OMS (EFE/Martial Trezzini)

L'OMS preveu que es podrà "respirar sense mascareta" d'aquí deu mesos o un any

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut creu que la pròxima tardor ja es notaran els efectes de la vacuna a tot el planeta

RedaccióActualitzat

María Neira, directora de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), no s'atreveix a posar data de caducitat a la pandèmia de Covid-19, però sí a predir que a finals de l'any que ve ja es notaran, a tot el planeta, els efectes de les vacunes

"Si tot va segons el previst, els registres de les vacunes tiren endavant i comencem la campanya de vacunació el primer trimestre del 2021, probablement l'any que ve ens farà respirar d'una altra manera en tot el sentit de la paraula."


Tots els sentits, afegeix, inclòs el de "respirar sense mascareta".

Neira marca un termini d'almenys sis o vuit mesos, després del primer trimeste, que situen el retorn a una certa normalitat entre l'inici i el final de la tardor del 2021.

Admet que "cal ser prudent sobre les dates", però considera que "hi ha esperances fonamentades i un optimisme basat en fets concrets".

"Hi ha llum al final d'aquest túnel, que comença a ser menys angoixant."


En declaracions al programa "Els Matins" de TV3 fetes des de Ginebra, Neira ha explicat també que l'OMS treballa des de "fa mesos" per elaborar el "pla massiu de vacunació" arreu del món.

Ha volgut remarcar la "solidaritat" dels països rics per aconseguir que la vacuna arribi a tothom quan estigui disponible.

En aquest sentit ha deixat clar que "estar protegits depèn de la immunitat de tots"

"Només ens en sortirem si hi ha la noció de problema global que cal resoldre de manera global."


Quina normalitat?

La directora de Salut de l'OMS també ha volgut reflexionar sobre el món postpandèmia

"Quan tot això acabi cal la reflexió sobre per què hem arribat fins aquí, què ha fallat, què hem de millorar", ha dit.

Una reflexió que entén que passa per revisar "com són les nostres condicions de vida, el nostre estil de vida" i "reduir aquesta vulnerabilitat de la nostra salut de manera sostenible i intel·ligent". 

Només d'aquesta manera, considera, serà possible la recuperació econòmica i "la recuperació social de la salut, no només física, sinó també mental".

De la pandèmia, Neira diu que hem après que "la cobertura sanitària universal és una ambició que no podem abandonar".

També la importància cabdal d'invertir en salut i en recerca, "una inversió intel·ligent, estratègica i de futur" que dona uns "resultats molt favorables per a la societat".


Nadal "amb tota la precaució"

Preguntada sobre com preveu que seran les festes de Nadal, Neira ha remarcat que caldrà celebrar-les "amb les noves normes i amb tota la precaució". 

I ha afegit: "Farem molta celebració l'any que ve, quan tot això acabi."

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Covid-19DesescaladaVacunesOMS
Anar al contingut