Joves usuaris de l'Oficina Jove de la Segarra a la presentació de la iniciativa Hubs Salut Jove
Joves usuaris de l'Oficina Jove de la Segarra a la presentació de la iniciativa Hubs Salut Jove

L'Oficina Jove de la Segarra encapçala un nou programa del Govern per millorar la salut mental dels joves

Actualitzat

ACN Cervera - El Govern ha presentat aquest dijous a Cervera el programa Hubs Salut Jove, un projecte que aquest curs s'ha implantat a la comarca de la Segarra i que busca millorar el benestar emocional i la salut mental dels joves. Per fer-ho, referents de benestar emocional (Rebecs) de l'atenció primària treballen conjuntament amb els professionals de l'oficina per dirigir activitats grupals on es tracten experiències i problemàtiques que afecten aquest col·lectiu. La idea del Govern és replicar la iniciativa a les 44 oficines joves que hi ha arreu del país. Els referents de benestar emocional de la comarca diuen que la iniciativa ajuda els joves a tenir motivació, i també els genera sentiments d'universalitat, d'unió i de pertinença.

La fase inicial del projecte, centrat en millorar la salut mental dels joves de la comarca, ha començat a posar-se en pràctica aquest curs 2023-2024 i és fruit de la col·laboració entre els departaments de Salut i Drets Socials -a través de la Direcció General de Joventut- i el Consell Comarcal de la Segarra.

La directora general de Joventut, Rut Ribas, ha explicat que la iniciativa busca que els joves rebin una "atenció més acurada" en l'acompanyament del seu benestar emocional a través d'unir sinèrgies entre els equips de referents de benestar emocional i comunitari i els professionals de les oficines joves.

Tot plegat, amb l'objectiu de "començar a revertir unes dades que són força alarmants davant el baix benestar emocional dels joves", ha explicat Ribes, en referència a les dades de l'Enquesta de Joventut de Catalunya 2022 presentades el desembre passat que, entre d'altres, posa de manifest que el 20% dels joves de 15 a 29 anys tenen un satisfacció amb la vida relativament baixa.

De la seva banda, la secretària de Salut Pública, Carme Cabezas, ha detallat que en el marc del programa, els RBEC es desplacen a l'oficina jove des d'on treballen conjuntament amb els professionals del centre per oferir activitats grupals d'ajuda i acompanyament relacionades amb la salut emocional dels joves. Alguns exemples, ha dit, són grups on els participants comparteixen experiències i problemàtiques, així com trobades on, a partir de grans temes relacionats amb la salut, s'aborden altres temes que també preocupen els joves.

449 joves atesos a l'OJ de la Segarra

L'Oficina Jove de la Segarra, ubicada a Cervera, és l'espai de referència per atendre i assessorar de manera individualitzada els aproximadament 6.000 joves de la comarca. Així, el personal tècnic especialitzat ofereix informació especialitzada en els diferents àmbits de la vida dels joves: salut, treball, formació, emancipació, participació o inclusió social.

Al llarg del 2023, l'oficina va atendre un total de 449 joves (un 49,9% nois, un 49,7% noies i la resta no binaris).

Les qüestions més sol·licitades van ser sobre treball (41,5%), seguida de temes d'habitatge (16,9%), educació (16,7%), participació (12,4%), salut i esports (3,2%), cohesió social (3,2%), cultura (2,5), lleure (1,6%), mobilitat (1,3%), turisme (0,5%) i TIC (0,2%).

Per edats, els més nombrosos van ser els nois i noies d'entre 21 i 25 anys (36,9%), seguits pels de 26 a 29 anys (21,2%), 16 a 20 anys (16,9%), 30 a 34 anys (8%) i menys de 16 anys (0,9%). Mentre que també es van atendre persones de 35 anys o més (16% de les consultes ateses).

Anar al contingut