L'OCDE recomana a Espanya més ajudes a la formació i menys a la contractació

El mercat laboral espanyol té un fort desajust entre oferta i demanda

Actualitzat

Espanya necessita millorar per adequar l'oferta de competències a les necessitats del mercat laboral. Ho diu un informe de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). I recomana concentrar els recursos públics en la formació de desocupats i treballadors i reduir el finançament d'ajudes a la contractació.

La institució destaca que a Espanya hi ha molts més llocs de feina que requereixen nivells baixos de formació que en altres països però que, tot i així, el volum de treballadors poc qualificats supera la demanda.

L'OCDE denuncia que, a pesar de l'elevada i persistent desocupació, Espanya es gasta relativament poc en formació i assistència en la recerca d'ocupació, en comparació amb altres membres del "club dels països rics".

Reduir les ajudes a la contractació

Per això, recomana reduir les ajudes a la contractació, per "alliberar recursos per a ajudes a la formació", per augmentar les competències i millorar l'ocupació a llarg termini.

També adverteix de la sobrecàrrega a què estan sotmesos els treballadors del servei públic d'ocupació a Espanya, ja que cada un té assignades una mitjana de 721 persones, davant de les menys de 50 del servei d'ocupació equivalent a Alemanya.

Com a positiu, Montserrat Gormendio, directora adjunta d'Educació i Competències de l'OCDE,  destaca polítiques implementades fa poc:

"La modernització de la formació professional i el nou model de formació professional dual ha impactat notablement a fer baixar l'abandonament escolar."

Gormendio assegura que s'ha de continuar lluitant contra l'abandonament escolar prematur, millorar la qualitat del sistema educatiu i canviar del model educatiu tradicional cap a l'aprenentatge al llarg de la vida, desenvolupant nous models de formació per a adults.

L'OCDE també destaca que un 22% dels treballadors tenen una qualificació superior a la que es demana a la seva feina, però, d'aquests, 8 de cada 10 no compleixen els requisits del seu lloc de treball.

D'altra banda, recomana potenciar i incentivar la recerca i innovació a les empreses perquè puguin contractar perfils més qualificats.

ARXIVAT A:
Atur
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut