L'obesitat greu multiplica per 7 les possibilitats d'ingressar a l'UCI per Covid-19

Els metges alerten que l'obesitat és un factor de risc equivalent a l'edat avançada quan s'emmalalteix de coronavirus

Georgina PujolActualitzat

Toc d'alerta dels metges per la relació entre l'obesitat i un mal pronòstic en cas de contraure la Covid-19.

Afirmen que és un factor de risc tan important com l'edat avançada, i que la predisposició d'aquestes persones a problemes respiratoris o cardiovasculars els fa especialment vulnerables.

Sobrepès i obesitat augmenten el risc de malalties cardioavasculars

Segons Albert Goday, cap de secció d'endocrinologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, hi ha estudis recents internacionals que n'alerten:

"L'existència d'obesitat greu, amb un índex de massa corporal de més de 35, multiplica per 7 vegades la possibilitat d'ingressar a l'UCI i necessitar ventilació mecànica."

L'endocrinòleg de l'Hospital del Mar Albert Goday

Josep Maria Miró, especialista en malalties infeccioses a l'Hospital Clínic de Barcelona, assegura que bona part de la responsabilitat la tenen les malalties que acompanyen l'obesitat:

"Acostumen a ser persones hipertenses i diabètiques, com a conseqüència d'aquestes dues coses tenen cardiopaties que empitjoren el pronòstic en aquesta malaltia."

L'especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Clínic Josep Maria Miró

Tempesta perfecta

Ja hi ha científics que parlen de tempesta perfecta en unir-se l'epidèmia de coronavirus amb la de l'obesitat. Segons els doctors Goday i Miró, hi ha quatre factors que els predisposen a tenir una infecció més greu:

Goday: "Tenen menys possibilitats de respondre amb les seves defenses, amb el seu sistema immunitari, a una infecció vírica. En segon lloc, les persones que tenen obesitat, simplement per una qüestió mecànica, la capacitat de respirar, de ventilar, que s'expandeixin els pulmons, és menor."

Miró: "S'acompanya de dificultats d'apnea nocturna, molta gent ha de portar màscares respiratòries per superar aquest problema."

Goday: "I si a això hi afegeixes un altre problema respiratori, com és la infecció als pulmons, s'ajunten les dues coses."

Amb la Covid-19 també augmenta el risc de trombosi a les cames i al pulmó. I en l'obesitat, també hi ha més predisposició per fer-ne, perquè el greix acumulat fabrica substàncies inflamatòries.

3 quilos més de mitjana

Tot plegat un toc d'alerta a qui pateix obesitat, però també a tothom en general, perquè es calcula que durant el confinament ens hem engreixat uns 3 quilos de mitjana, per la manca d'exercici i a menjar aliments poc saludables.

Els endocrinòlegs ens alerten que, igual que portem mascareta ens rentem sovint les mans per protegir-nos de la Covid-19, també mengem de manera més sana. 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut