La llei de voluntats digitals crea la figura de l'hereu digital, que administra els comptes de la persona morta (Reuters)
La llei de voluntats digitals crea la figura de l'hereu digital, que administra els comptes de la persona morta (Reuters)
Barcelona

Llum verda unànime al Parlament a la llei que crea la figura de l'hereu digital

La llei de voluntats digitals, pionera a l'Estat, preveu la possibilitat de designar en vida un hereu digital que serà l'encarregat de tancar els comptes o de gestionar el llegat digital del difunt

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament ha aprovat per unanimitat la llei que permetrà, a partir d'ara, que els testaments puguin contenir les voluntats digitals dels difunts. Inspirada en la regulació francesa, la llei de voluntats digitals preveu la possibilitat de designar en vida un hereu digital que serà l'encarregat de tancar els comptes o de gestionar el llegat digital del difunt.

Es tracta, segons ha explicat el conseller de Justícia, Carles Mundó, de decidir el que es fa amb "l'empremta digital" que cada ciutadà pot deixar a internet i les xarxes socials després d'haver mort, és a dir, "el patrimoni digital que ens sobreviu quan ja no hi som". Mundó, però, deixa clar que la llei no resol tots els interrogants que genera un àmbit tan canviant, però afirma que tenir la primera llei de voluntats digitals que s'elabora a tot Espanya és un primer pas.

"Catalunya és pionera regulant el llegat digital dels difunts a la xarxa i donant noves eines per protegir els menors que fan un mal ús d'aquestes xarxes. Som conscients de les dificultats, però no seria acceptable creure que, perquè podíem fer poc, no vam fer res".

La normativa preveu crear un Registre Electrònic de Voluntats Digitals en què estaran inscrits els documents amb les voluntats personals digitals de qui ho vulgui.

Els pares podran suspendre l'accés als fills

La llei també preveu que els pares puguin suspendre l'accés a la xarxa d'un fill si perceben que hi ha un risc per a la salut física o mental del menor. La nova normativa, a més, disposa que els pares o tutors han de vetllar perquè la presència dels menors en els entorns digitals sigui l'apropiada.

Carles Mundó: "L'hereu digital serà com qualsevol hereu"

L'oposició ha mostrat dubtes en certs articles i ha crititicat la precipitació amb què s'ha tramitat la llei.

Molts usuaris no saben que plataformes com Google, Facebook o Twitter preveuen poder nomenar un hereu digital que gestioni el compte d'una persona quan mor.

Anar al contingut