L'estudi ha analitzat cançons de rap, country, pop, R&B i rock (Unsplash)

Lletres més simples i repetitives: així han evolucionat les cançons des del 1970

Un estudi de més de 350.000 temes en anglès conclou que les lletres s'han empobrit, són més negatives i més personals

Redacció/Agències

Aquells que creuen que abans es feia millor música podrien tenir raó. Almenys això és el que es desprèn d'un ambiciós estudi liderat per investigadors de la Universitat d'Innsbruck, a Àustria, que han analitzat 353.320 temes en anglès publicats entre el 1970 i el 2020.

Els autors de l'article, publicat a la revista Scientific Reports, han investigat la dinàmica que han seguit durant cinc dècades les lletres de cinc gèneres: rap, country, pop, R&B i rock. S'han fixat en la complexitat lírica, l'estructura, l'emoció i la popularitat de les cançons.


Lletres més empobrides

Els autors de l'estudi han conclòs que, amb el temps, les lletres de les cançons s'han simplificat en diferents aspectes, com la riquesa de vocabulari, la llegibilitat, la complexitat i el nombre de línies repetides.

Per exemple, el nombre de paraules diferents que es fan servir a les cançons s'ha reduït, sobretot als temes de rap i de rock. Per contra, ara es fan servir més paraules amb tres o més síl·labes en els temes de rap.

El fet que la repetició de les lletres s'hagi incrementat en la majoria dels gèneres ha contribuït a fer-les més senzilles en general, segons els investigadors.

Els cassets van revolucionar la manera en què es podia escoltar música, però van deixar de fabricar-se el 2008 (Unsplash)

La ira guanya pes en uns temes cada cop més negatius i personals

Els resultats de la recerca també confirmen investigacions anteriors que van trobar que les lletres s'han tornat més negatives, d'una banda, i més personals, de l'altra. Les paraules relacionades amb la ira també han guanyat pes en tots els gèneres estudiats.

Els investigadors han mesurat la freqüència en l'ús de pronoms, de formes verbals compostes, de punts, comes i signes d'interrogació, de paraules de significat complex, de rimes, de línies que es repeteixen i de sentiments positius o negatius.

Un cop categoritzades les cançons en cinc gèneres, han creuat les dades amb la popularitat de les cançons, a través del nombre de vegades que han estat escoltades, i de les seves lletres, a partir de la freqüència amb què es consulten en una de les bases de dades més grans de cançons.

Les lletres de les cançons s'han tornat més senzilles i repetitives durant les últimes cinc dècades, segons l'estudi (Unsplash)

Els investigadors han detectat que l'interès dels oients per les lletres té relació amb l'any de llançament dels temes. En particular, als oients de rock els agraden les lletres de cançons més antigues, mentre que els fans del country prefereixen lletres de cançons noves.

Els autors de la recerca sostenen que el paper de les lletres ha estat poc estudiat i que els seus resultats es poden fer servir per estudiar i controlar més els canvis de la societat i els artefactes culturals

Per exemple, creuen que es podrien combinar i comparar els estudis sobre el canvi de sentiment a les societats i els canvis en l'ús de paraules, i creuar les dades per edat, gènere, país, formació o situació econòmica.

 

ARXIVAT A:
Música
Anar al contingut