Llenguaferits: la situació del català i la seva batalla al pati de l'escola

"30 minuts" explora si el català corre perill de formar part de les nou de cada deu llengües del món que estan, segons els lingüistes, seriosament amenaçades

Mariona Bassa / Txus NavarroActualitzat

Nou de cada deu llengües del món estan, segons els lingüistes, amenaçades, i la meitat podrien desaparèixer durant aquest segle. Que el català estigui entre les sentenciades no és un veredicte unànime, però en el que tothom està d'acord és que alguns dels símptomes d'afebliment de la llengua són preocupants. I que amb les eines que s'han utilitzat fins ara no n'hi ha prou per afrontar-los. A "Llenguaferits", "30 minuts" explora si el català corre perill. 
 


D'entrada, la nova demografia. En deu anys han arribat a Catalunya un milió i mig de persones que parlen més de dues-centes llengües. El multilingüisme pot ser una oportunitat per reforçar el català si s'aconsegueix que sigui la llengua comuna. Però, com els passa als parlants de totes les llengües subordinades, els catalans opten per la dominant, el castellà, quan es relacionen amb els estrangers.

Però el senyal d'alerta més greu són els nous hàbits d'oci de nens i joves. Les noves generacions ja no consumeixen televisió pels canals convencionals i tenen els referents a internet. I a la xarxa, a YouTube i Instagram, el català hi és residual. La dada més contundent és aquesta: nou de cada deu "youtubers" catalans fan servir el castellà en els seus vídeos.


Si les noves generacions perceben que el català no els serveix per al lleure, s'haurà perdut un espai clau per al futur de la llengua. Cap aquí apunta un estudi recent de la Plataforma per la Llengua basat en una observació feta en cinquanta escoles: només una de cada quatre converses que es fan al pati de les escoles és en català.

En aquest nou escenari, hi ha filòlegs que apunten la probabilitat que el català perdi la seva essència i es dissolgui en el castellà. Però aquest és un dilema difícil si no es vol renunciar a la incorporació de nous parlants. Si es vol sumar, s'ha de renunciar a una part de la riquesa.


A mitjans de juliol es faran públiques les dades dels usos socials del català. Les que tenim fins ara ens diuen que gairebé tots els catalans l'entenen i que és la llengua habitual d'un terç de la població. Té prestigi a internet o en el teatre, i greus dèficits en la justícia, el cinema i l'etiquetatge.

Serà un bon baròmetre de l'estat actual de la llengua. Però si els sectors més preocupants són, com sembla, els dels més joves, s'hauran de buscar noves estratègies, perquè amb la immersió lingüística, que ha estat clau fins ara, ja no n'hi haurà prou. 


ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut