ANÀLISI

Llegir és pecat?

Tota mena de raons i motius per llegir. Idees que no tenen ni fronteres, ni edats ni nacionalitats. El plaer de llegir en estat pur.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat
Barcanova ha publicat la traducció catalana de Maria Mercè Estévez d'un curiós llibre editat l'any 2009 per l'editorial suïssa Editions La Joie de Lire. Es diu "101 bones raons per no parar de llegir", amb il·lustracions de Guillaume Long i un prefaci de Beatrice Masini.

Potser la part més curiosa és que es basa en aportacions fetes per nens que han anat desgranant les seves raons personals per seguir llegint, per no deixar de fer-ho.

Ja sabeu que diuen que malgrat ens entestem sovint per demostrar tot el contrari, no som tan diferents els uns dels altres, potser per això les opinions, les idees i les percepcions de la canalla suïssa acaben sent del tot assimilables a les de de casa nostra o a les de qualsevol part del món, aconseguint així una validesa global que les converteix en universals.
Així les coses, aquestes meravelloses raons per convertir la lectura en un eix de les nostres vides, són perfectament vàlides per a qualsevol lector o aspirant a lector.

Contra aquells que pensen que llegir és pecat, és un avorriment, és cosa d'ociosos, (o d'ocioses que ja sabeu que les estadístiques donen millor taxa lectora a les dones que als homes) o de persones allunyades del perfil seriós i envejable dels executius d'èxit, aquesta selecció de raons es convertirà en una bona vacuna contra les xifres que ens donen una taxa de lectura tirant a ridícula.

Enfocat des d'aquesta innocència gairebé naïf que només són capaços de fer brandar els més petits de la casa, el llibre és una màquina perfecta d'enganxar i convèncer i les raons que hi apareixen, sota una imatge banal i de poca profunditat, poden arribar a ser coherents, radicals, divertides i trencadores.

Segur que si ens ho demanessin, tots podríem aportar un bon grapat de raons que ens porten a ser lectors, a defensar la lectura i a convertir-la en una part important de les nostres vides, però trobar-se cara a cara amb aquestes 101 aportacions infantils pot acabar sent un autèntic exercici de coherència i d'higiene d'idees.

Quan estàs sol, pots explicar-te històries... i sentir-te menys sol. Pots llegir històries que et faran tremolar de por... i després tornar-les a explicar. Et dóna moltes idees per inventar les teves pròpies històries. Refugiar-t'hi quan et renyen. Pots llegir moltes vegades el mateix llibre i cada cop ser diferent.

Aquesta selecció, agafada gairebé a l'atzar, reflecteix les essències de la lectura, els universos que amaga i la grandesa del fet de llegir, aquest prodigi que s'ha anat abandonant en benefici de les matemàtiques, el càlcul i les matèries tècniques, oblidant que el cervell també és un laberint que necessita imaginació, que demana perdre's en mons d'aventura, en universos de màgia, en històries de ficció que ens ajudin a obrir-nos a la vida a fer que tot sigui un punt més meravellós i insòlit.

Llegir és l'eina bàsica a l'hora de conrear l'humanisme, una manera menys cartesiana de veure la vida que s'està deixant de banda en benefici del pragmatisme de les xifres, una tendència i un error que la nostra societat acabarà pagant cara si no som capaços de corregir-la. Aquí teniu 101 raons per llegir, però si hi penseu una miqueta, en trobareu centenars més.
Anar al contingut