S'ampliarà el límit per poder pujar a l'avió ampolles de fins a dos litres (iStock)
Regne Unit

Líquids i dispositius electrònics a l'avió: es relaxaran les normes als aeroports britànics

Les novetats que ha anunciat el govern del Regne Unit es deuen als nous escàners en tres dimensions que s'instal·laran progressivament als aeroports

El Regne Unit suavitzarà les restriccions per agafar un avió a partir del juny del 2024. Els passatgers podran portar envasos de fins a dos litres de capacitat a l'equipatge de mà.

Ara només es permet a cada passatger portar 100 mil·lilitres dins de la cabina de l'avió, cosa que complica agafar aigua, xampús o cremes solars de mida habitual, per posar només alguns exemples.

Els viatgers tampoc hauran de treure i posar en safates separades els aparells electrònics quan passin el control de seguretat. Ja no caldrà registrar-los de manera específica.

Segons les autoritats britàniques, la novetat es deu als nous escàners que s'instal·laran als aeroports. Aquestes noves mesures tecnològiques, amb imatges tridimensionals, facilitaran molt els controls.

Així ho ha explicat el Ministeri de Transports britànic en un comunicat. Ha afegit que confia que les mesures ajudaran a reduir les cues i milloraran la seguretat.

Esperen que l'experiència dels passatgers sigui més agradable, alhora que es continuaran detectant "amb eficàcia" les possibles amenaces, ha dit el secretari de Transports, Mark Harper.

El govern de Rishi Sunak considera que els plans que ha anunciat aquest dijous permetran relaxar "significativament" les restriccions en l'equipatge de mà.

Diferències segons l'aeroport

La legislació, segons el govern britànic, s'anirà introduint progressivament a tot el país durant els pròxims anys. Les normes actuals se seguiran aplicant als aeroports que encara no tinguin els nous escàners.

És per això que recomanen als passatgers que comprovin la normativa de cada lloc abans del viatge.

L'Associació Internacional del Transport Aeri, que representa les aerolínies, ha demanat que la normativa "es faci de manera coordinada a tot el món".

El govern confia que el relaxament de les restriccions disminuirà cues com aquestes de Heathrow, a Londres (Reuters/Henry Nicholls)

Regulació estricta des de fa 20 anys

Tota la regulació, també la que fa referència a la restricció de líquids, es va endurir després de l'11 de setembre del 2001, amb l'atemptat de les Torres Bessones a Nova York. Es volia prevenir que es viatgés amb líquids explosius a l'interior de la cabina.

Al Regne Unit, la restricció es va mantenir especialment severa després que un britànic, Richard Reid, va intentar fer esclatar un avió transatlàntic amb explosius casolans que tenia amagats a les sabates el desembre del 2001.

 

 

ARXIVAT A:
TurismeAeroportsRegne UnitRishi Sunak
Anar al contingut