Fins ara, només un 7% dels alumnes de català feia classes a través d'internet

L'interès pel català durant el confinament duplica el nombre d'alumnes en línia

Els estudiants passen a ser 18.000 en només un mes, un terç dels quals residents a l'Estat i a l'estranger

Redacció / ACNActualitzat

Centenars de persones aprenen català presencialment i a distància cada any. Des del 2008, ja són 320.000 persones les que s'han format amb la plataforma virtual Parla.cat, un terç de les quals viuen fora de Catalunya.

El confinament ha incrementat l'interès pel català i, en tan sols un mes, els aprenents actius en línia han passat dels 8.500 a l'inici de la pandèmia fins a superar els 18.000.

 

L'increment es fa palès especialment entre els ciutadans del Principat, però també entre els residents a la resta de l'Estat i de l'estranger. El Consorci per a la Normalització Lingüística ha adaptat a contrarellotge el sistema de formació en línia amb tutoria, ara que els alumnes no poden assistir a classes presencials.

Només un 7% per internet

Des del 15 d'abril ja han posat en marxa dos períodes de matrícula i se n'inicia un de nou la primera setmana de maig. Fins ara, entre els alumnes que volien aprendre català, el 93% ho feien presencialment, mentre que només el 7% ho feia per internet.

La crisi pel coronavirus va obligar el Consorci per a la Normalització Lingüística a tancar les classes presencials el 13 de març i a obrir les aules digitals per continuar oferint el servei. En aquell moment, hi havia 1.663 cursos actius, amb més de 33.000 estudiants.

 

Nivell inicial més difícil

El 20 d'abril es va obrir el primer nou curs i ja l'han seguit dos més, que han anat incrementant el nombre de matriculats. En tot el 2019, 3.887 alumnes van estudiar català en línia, mentre que en el mes i mig de confinament ja n'hi ha hagut més de 6.000.

L'obertura de cursos en línia funciona per a tots els nivells excepte l'inicial. Segons la directora general de Política Lingüística, de la Conselleria de Cultura, Ester Franquesa, l'especificitat d'aquests alumnes obliga a fer classes "molt més orals", un repte afegit a l'ensenyament a distància.

Dels 18.122 alumnes que el 28 d'abril cursaven estudis per aprendre català, 13.100 són residents a Catalunya, 2.200 a l'Estat i 2.800 a l'estranger. Només una setmana abans, el nombre total d'alumnes era de 14.700, 10.300 a Catalunya, prop de 2.000 a Espanya i 2.500 a l'estranger.

 



140 universitats

Actualment, hi ha unes 140 universitats que imparteixen docència de llengua catalana arreu del món, coordinades i articulades per l'Institut Ramon Llull (IRL) per mitjà de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior, el XarxaLlull.

En aquests moments, el 86% d'aquestes universitats estan oferint la docència de català totalment en línia. Alguns dels centres ja disposaven amb entorns tecnològics adaptats per a la docència virtual, però uns altres han hagut de fer servir diverses plataformes tecnològiques que fossin prou flexibles per poder continuar el desenvolupament de les classes.

 


Des del 15 de març, la demanda de nous cursos a l'IRL també s'ha incrementat "significativament" i, des del Llull, se n'han obert 38, una xifra que preveuen que s'incrementi els propers mesos.

Ara, el professorat fa servir videoconferències, tutories en línia, plataformes diverses, desenvolupament d'eines didàctiques. En alguns casos, s'opta per enregistrar les classes, amb el consentiment dels alumnes, per compartir documents i intervencions en directe.

Amb tot, la nova realitat "planteja reptes", asseguren des de l'Institut, com ara les competències digitals dels estudiants, la necessitat de generar nous sistemes d'avaluació, el foment d'una participació activa, el manteniment de l'atenció o la gestió de la interacció.

ARXIVAT A:
Català Coronavirus
Anar al contingut