Barcelona

L'Institut d'Estudis Catalans s'allunya del patró de Pompeu Fabra i estudia un nou model de diccionari més flexible

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) s'està plantejant abandonar el patró de Pompeu Fabra i fer un nou model de diccionari. Així ho ha anunciat en una entrevista a Europa Press el president de l'IEC, Salvador Giner, que també ha explicat que el nou diccionari serà més flexible, amb connexions entre paraules, però continuarà vetllant per conservar la integritat de la llengua.

Actualitzat
Aquest nou volum serà "tan útil" com l'actual diccionari normatiu de català però amb "connexions" entre paraules perquè en consultar la definició d'una entrada també s'obtinguin els seus antònims i sinònims, per exemple. Segons Giner, hi ha una "inquietud mundial" sobre aquesta qüestió i el diccionari britànic de referència (Oxford), el nord-americà (Webster) i el de l'Académie Française "van" cap a aquesta nova tendència, en la qual la lingüística estructural permet "interconnexions sintàctiques i semàntiques molt diferents" que enriqueixen les consultes al diccionari.

Fins ara, l'IEC ha refet diverses vegades el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) sobre la base del que va fer Fabra, però tot i que l'ombra d'aquest lingüista, que va establir la normativa moderna de la llengua, és "allargada i potent", l'IEC es planteja desprendre-se'n i fer un diccionari "més flexible" en què, per exemple, es reconeguin com a vàlides les formes "si us plau" i "sisplau".

Conservar la integritat de la llengua

Però Giner, sociòleg de professió, té clar que la llengua catalana "està sotmesa a una allau de barbarismes extraordinari, no té la protecció del danès o l'holandès", de manera que es mirarà amb lupa a quins termes dóna cabuda aquest futur diccionari a fi de conservar la integritat de la llengua.

Giner també ha anunciat que tindran una "seu permanent" a Mallorca, tot i que no ha estipulat quan perquè es troben en negociacions. De fet, ja tenen un conveni de col·laboració amb l'Institut Menorquí d'Estudis.

L'IEC té un delegat al País Valencià (amb seus a Castelló i Alacant), i seus a Perpinyà i Lleida, però no es plantegen obrir-ne una en terres tarragonines per qüestions econòmiques i perquè "abans era important" tenir moltes seus, però avui dia "és fàcil desplaçar-se" pels territoris de parla catalana. "Això és petit", ha conclòs.

En plena negociació amb la Generalitat del proper contracte programa --l'actual es va signar el 2005 i caduca al final d'aquest any--, Giner ha desitjat que "no disminueixi" l'aportació institucional respecte al contracte programa vigent avui, pel qual l'IEC ha rebut 26,7 milions d'euros.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut