Càrregues policials el dia del referèndum
Càrregues policials el dia del referèndum

L'informe final de Salut eleva a 1.066 les persones ateses per l'1-O

També augmenten a 991 les persones ferides en les càrregues policials ateses el mateix dia del referèndum i inclou 75 casos més que van passar pel sistema sanitari fins al 4 d'octubre

RedaccióActualitzat

Aquest divendres s'ha fet públic l'informe final del Departament de Salut sobre el balanç de persones ferides arran de l'actuació policial durant el referèndum del dia 1 d'octubre: són 1.066 persones ateses pel sistema sanitari entre el mateix dia 1 i el dia 4.

Les xifres han augmentat perquè fins ara només es comptaven les persones ateses el mateix dia 1. Aquesta xifra parcial, del mateix dia del referèndum però, també ha augmentat, fins a 991 persones.

75 persones més entre el 2 i el 4

214 d'aquestes persones les van atendre les unitats del SEM, el Sistema d'Emergències Mèdiques, mentre que la resta, 777, van anar a 38 hospitals, 40 Centres d'Atenció Primària (CAP) i 14 Centres d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP).

 

A aquestes 991 persones se n'hi ha afegit 75 més que no van tractar-se les ferides el mateix dia 1, sinó que van acudir als serveis sanitaris els dies següents, fins al dimecres dia 4. La regió sanitària on es va atendre més persones va ser la de Barcelona, amb 325, seguida de la de Girona, amb 254, i de la de Lleida, Alt Pirineu i Aran, amb 123.

En proporció a la població, però, on la contundència va ser més dura va ser a Girona i a Lleida, i també a les Terres de l'Ebre, on es van atendre més de 100 persones.

Sobretot contusions, però també traumatismes cranioencefàlics

La gran majoria de ferits van ser per contusions -435, el 43%- i policontusions -383, el 38%-, per cops de porra i caigudes, entre altres motius. Però també s'hi comptabilitzen 30 traumatismes cranioencefàlics, 23 fractures òssies, 28 crisi d'angoixa, 36 lipotímies i un infart agut de miocardi.

 

Les persones tractades per ferides lleus van ser la immensa majoria, 823, per ferides moderades van ser 163 i per greus van ser 5. Les ferides que van exigir punts de sutura van ser 50. A més 2 dels atesos tenien menys d'11 anys, i 23 persones més eren majors de 79 anys.

L'informe també fa un balanç dels policies atesos: en total van ser 9 agents de la Policia Nacional, 2 de la Guàrdia Civil i un mosso d'esquadra.

Salut vol demandar el coordinador del PP

Les xifres que ha anat oferint el Departament de Salut sobre persones ferides ateses a causa de les càrregues policials han estat rebatudes sistemàticament pel PP. El coordinador general d'aquest partit, Fernando Martínez-Maíllo, va qualificar-les de "gran farsa", i per això Salut té la intenció de demandar-lo.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut