Nova Delhi

L'Índia, a punt de convertir-se en el quart país que aterra a la Lluna

Si tot va bé, dilluns llançarà una missió cap a una gesta que només han aconseguir els Estats Units, Rússia i la Xina

Actualitzat

Fa deu anys, l'Índia va fer el primer pas important en el seu programa espacial enviant una nau a orbitar la Lluna. Aquest dilluns està previst que s'enlairi una segona missió amb un objectiu molt més important: allunar a la superfície i deixar-hi un robot explorador. Serà després que problemes tècnics obliguessin a ajornar el llançament, diumenge passat.

La missió, anomenada Chandrayaan 2, és un bon exemple de com els últims anys s'han retallat les distàncies entre els Estats Units i Rússia i les noves potències espacials.

Fa gairebé 50 anys que els Estats Units van aconseguir fer arribar un home a la Lluna. Una fita tecnològica que els donava la victòria sobre la Unió Soviètica en la cursa espacial i que deixava la resta del món bocabadat.

Ara, mig segle després, la supremacia espacial no és només cosa de dos, ni tan sols es limita a Occident. De fet, són les potències emergents les que acompanyen el seu auge econòmic amb una aposta clara per dominar, també, l'espai.

Després de les últimes demostracions de la Xina, arriba el torn de l'Índia. La missió Chandrayaan 2 és la més ambiciosa desenvolupada per l'ISRO, l'agència espacial d'aquest país.

 

 

Objectius del Chandrayaan 2

L'objectiu és fer arribar a la Lluna un orbitador no tripulat que s'hi situarà a uns 100 quilòmetres. Porta a bord cinc instruments encarregats de fer mapes 3D del nostre satèl·lit i d'intentar localitzar gel sota la superfície.

Però la part més important de la missió arribarà el 6 de setembre, quan l'orbitador deixarà anar un "lander", una nau encarregada de situar-se sobre la superfície. Allunarà, concretament, en una zona pròxima al pol sud lunar, on mai abans hi ha arribat ningú. Disposa d'un sismògraf i un sensor de temperatures, i estarà operatiu 14 dies.

Deixarà anar un petit "rover", un robot motoritzat, capaç de recórrer uns 500 metres i dotat d'instruments per analitzar les roques lunars.

 

 

Quart país que trepitja la Lluna

Si tot va bé, l'Índia es convertiria en el quart país a aconseguir un allunatge. Fins ara, només ho han fet els Estats Units, Rússia i la Xina en diverses ocasions. Israel ho va intentar fa pocs mesos, però la nau es va estavellar en l'intent.

Ara, l'Índia vol afegir la seva bandera a aquest mapa. Serà una manera simbòlica, però contundent, d'entrar per la porta gran al club de les potències espacials.

ARXIVAT A:
La Lluna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut