L'edifici, al nord del carrer 14, és un dels més famosos de la ciutat (Pixnio)

L'icònic gratacel Flatiron de Nova York serà finalment subhastat després d'anys de disputes

L'edifici de Manhattan porta quatre anys buit pel desacord entre els diversos propietaris

RedaccióActualitzat

Un dels edificis més emblemàtics de Nova York, el Flatiron, al centre de Manhattan, sortirà a subhasta el proper 22 de març per ordre judicial. Es resoldrà, així, una batalla legal entre els seus propietaris, després de passar quatre anys buit.

La demanda va a càrrec de diversos dels seus propietaris, GFP Real Estate, Sorgente Group, ABS Real Estate Partners i Newmark, enfrontats des de fa gairebé quatre anys amb l'accionista majoritari, Nathan Silverstein. Aquests consorcis, que tenen entre tots un 75% de la propietat de l'edifici, van sol·licitar la venda per partició, en no posar-se d'acord amb Silverstein, que en té un 25%

Encara no se sap el preu de sortida, però l'extraordinària ubicació de l'edifici per a la seva possible conversió en hotel, l'any 2009, xifrava un preu estimat de 190 milions de dòlars. El 2013, aquest preu va passar a 300 milions. Actualment, el preu podria rondar els 500 milions de dòlars.

És molt probable que les empreses propietàries de l'edifici tinguin la intenció de participar en la subhasta, mitjançant una "oferta de crèdit", utilitzant la seva participació actual.
 

Un conflicte que es va començar a gestar el 2017

Els problemes entre els diversos propietaris es remunten a l'any 2017, quan l'inquilí principal de l'edifici, Silverstein i la seva empresa MacMillan Publishers --que llavors n'ocupava les 21 plantes-- va anunciar que es mudaria al cap de dos anys. 

L'estructura de propietat compartida de l'edifici donava a cada propietari dret de veto sobre qualsevol decisió important de la propietat, amb la qual cosa les desavinences van acabar portant la situació a un punt mort que ha costat als propietaris centenars de milers de dòlars cada mes. 

L'any 1989 l'edifici va ser declarat monument històric nacional (Pexels)


La història d'un edifici icònic

El Flatiron és un dels primers gratacels que es van aixecar a Nova York, a la confluència de la Cinquena Avinguda i Broadway. Es va construir el 1902 sobre una base triangular. Té 21 pisos i fa 86,9 metres d'alçada. Originalment, es va anomenar edifici Fuller, però els novaiorquesos el van començar a anomenar Flat Iron per la seva forma triangular, que recorda la de les velles planxes de ferro colat.

Des que es va inaugurar, el Flatiron es va convertir en un dels edificis més sol·licitats de la ciutat. La majoria dels seus inquilins eren petites empreses, però això va començar a canviar l'any 1959, quan s'hi va instal·lar una potent editorial literària que es va anar expandint per tot l'edifici, ocupant les oficines de les petites empreses que anaven marxant.

L'any 2004 l'empresa matriu, la britànica MacMillan Publishers, havia ocupat les 21 plantes d'oficines de l'edifici. L'any 2019 totes aquestes plantes van quedar buides, quan MacMillan es va traslladar a un altre edifici de la ciutat.

ARXIVAT A:
Estats UnitsMercat immobiliari
Anar al contingut