Líbia: 20.000 persones poden haver mort pel cicló Daniel a Derna en "una tragèdia evitable"

L'alcalde tem que la descomposició dels cadàvers que s'acumulen als carrers enfangats per l'impacte de les inundacions desemboqui en epidèmia

Les devastadores inundacions a la ciutat de Derna, a l'est de Líbia, causades pel pas del cicló Daniel, podrien haver causat entre 18.000 i 20.000 morts només en aquesta ciutat, segons l'alcalde. Mentre continuen els treballs de cerca dels millers de desapareguts arrossegats per l'aigua, el cap del govern local, Abdulmenam al Gaizi, ha explicat que l'aiguat ha destruït el 25% de la ciutat. I és a partir de la magnitud dels danys en diversos barris que es calcula que el nombre de víctimes arribaria a aquest llindar tràgic. 

L'alcalde, a més, ha manifestat la por que la descomposició dels cadàvers que s'acumulen als carrers desemboqui en alguna epidèmia o brots de malalties. 

Destrucció per l'aiguat a la ciutat de Derna, a l'est de Líbia
Es calcula que un 25% de la ciutat de Derna ha quedat destruïda per les inundacions (Reuters/Ayman Al-Sahili)
Destrucció per l'aiguat a la ciutat de Derna, a l'est de Líbia
Dues preses del riu Derna van cedir i van inundar la ciutat del mateix nom (Reuters/Ayman Al-Sahili)

Per ara, el balanç oficial de les autoritats de l'est del país parla d'un mínim de 5.200 morts, encara que el govern d'unitat de Líbia, amb seu a la capital, Trípoli, eleva a 6.900 els difunts i a 10.000 els desapareguts. 

El govern de l'est del país ha informat que l'aigua que arriba a la costa de Derna "porta constantment desenes de cossos" de persones que l'aiguat ha arrossegat fins al Mediterrani. 
 

Va cedir una presa sense manteniment des del 2008

Líbia està immersa en la inestabilitat des de la captura i execució de Moammar al-Gaddafi, el 2011, i està dividida en dues administracions des del 2022. 

La crisi política ha contribuït al desastre. Una de les preses de la ciutat de Derna va cedir després que se'n trenqués una altra situada riu amunt, i on, segons ha revelat l'alcalde, no s'ha fet manteniment des del 2008 a causa de les tensions internes. 

Una escola va quedar així per l'impacte de la pluja torrencial
Una escola va quedar així per l'impacte de les inundacions (Reuters/Esam Omran Al-Fetori)
L'aigua es va endur persones, construccions i cotxes
L'aigua es va endur persones, construccions i cotxes (Reuters/Esam Omran Al-Fetori)
Vista àeria de la costa de Derna després de l'aiguat
Vista àeria de la costa de Derna després de l'aiguat (Reuters/Maxar Technologies)

 

L'OMM diu que s'haurien pogut evitar moltes morts

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha assegurat que l'enorme pèrdua de vides humanes a Líbia s'hauria pogut evitar si el país disposés de sistemes de detecció precoç i s'haguessin ordenat evacuacions. 

"Si hi hagués un servei meteorològic que operés amb normalitat, podria haver llançat alertes i els equips d'emergència haurien pogut començar a evacuar gent, de manera que s'haurien evitat la majoria de les víctimes", ha lamentat el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas. 

La inseguretat i el caos a Líbia han dificultat una cooperació amb l'OMM. 

El cicló Daniel ha impactat a Líbia després d'haver causat estralls la setmana passada a Grècia, Bulgària i Turquia, on va deixar una trentena de morts. 

 

 

ARXIVAT A:
Inundacions Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut