Imatge de la primera cirurgia robòtica de reassignació de gènere feta a l'Hospital de Bellvitge
Imatge de la primera cirurgia robòtica de reassignació de gènere feta a l'Hospital de Bellvitge

L'Hospital de Bellvitge fa la primera cirurgia de reassignació de gènere robòtica a Europa

ACN L'Hospitalet de Llobregat - La Unitat Funcional de Cirurgia Transgènere de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha portat a terme per primera vegada a Europa una cirurgia de reassignació de gènere mitjançant robot quirúrgic. La intervenció, una vaginoplàstia robòtica amb flap peritoneal, s'ha efectuat a una pacient de 30 anys d'edat. La incorporació de la cirurgia robòtica a aquesta tècnica permet la utilització del penjoll (o flap) peritoneal per, d'aquesta manera, assegurar la profunditat i facilitar la creació del canal de la neovagina. L'ús dels controls i els braços robòtics permet moure els instruments amb més precisió, treballar amb una visió de més qualitat, i arribar amb més comoditat a les àrees de més difícil accés de la cavitat pelviana.

Per a les pacients, els avantatges d'aquest nou tipus d'intervenció són un menor risc de prolapse (caiguda) vaginal i de possible lesió al recte durant la cirurgia, i la reducció de la durada de la intervenció, ja que es treballa en dos camps quirúrgics. En un futur, s'espera que aquest tipus de procediment permeti també escurçar l'estada hospitalària i millorar els resultats funcionals de les pacients.

Tècnica desenvolupada als estats Units

La intervenció l'han portat a terme conjuntament cirurgians uròlegs i cirurgians plàstics de la Unitat de Transgènere, que coordina la doctora Anna López Ojeda.

Per formar-se en aquesta tècnica, la doctora Begoña Etcheverry, del Servei d'Urologia de l'Hospital de Bellvitge, ha realitzat una estada de dos mesos al NYU Langone Hospital de Nova York amb l'equip de l'uròleg Dr. Lee C. Zhao i la cirurgiana plàstica Dra. Rachel Bluebond-Langner, dos dels impulsors i líders mundials d'aquest tipus de tècnica, amb més de 600 intervencions realitzades

Begoña Etcheverry afirma que "els quatre anys d'experiència en aquesta tècnica als Estats Units han demostrat que es tracta d'un procediment molt segur i avantatjós per a les pacients". Així mateix, afegeix que "un equip multidisciplinari i expert en cirurgia robòtica com el de l'Hospital Universitari de Bellvitge és l'ideal per iniciar un primer programa d'aquest tipus de cirurgia".

500 cirurgies robòtiques anuals

L'HUB compta amb dos quiròfans equipats amb el sistema robòtic Da Vinci, amb els quals realitza unes 500 cirurgies robòtiques anuals. El primer quiròfan robotitzat es va posar en marxa l'any 2009 (renovat el 2016 amb un nou robot d'última generació) i, el segon, l'any 2019.

Anar al contingut