L'FMI rebaixa les previsions econòmiques a nivell global
Edifici de la seu del Fons Monetari Internacional a Washington (Reuters)

L'FMI rebaixa les previsions econòmiques a nivell global

Espanya creixerà menys del previst però serà l'economia que més creixi aquest any

El Fons Monetari Internacional ha hagut de rebaixar les seves previsions econòmiques a nivell global, perquè el 2022 ha arrencat amb menys empenta del que havien previst a la tardor. Per una banda, la variant òmicron ha portat els països a instaurar noves restriccions, i per l'altra, perquè encara continuen els preus disparats de l'energia i s'arrosseguen els talls en els subministraments.

Això ha portat la inflació a nivells molt alts, i l'FMI preveu que continuarà així més temps del previst, almenys durant aquest any.

En el cas d'Espanya, això comportarà que la previsió de creixement per a aquest any es rebaixi en 6 dècimes, fins al 5,8%. Amb tot, el creixement econòmic espanyol serà el més alt per a aquest any entre les economies més avançades del món. I per a l'any que ve, millora la previsió fins al 3,8%, 1,2 punts més del que havien previst a l'octubre.

Però on tindrà més impacte tot plegat és a les dues principals economies: els Estats Units i la Xina. Als Estats Units, a l'FMI el preocupa la retirada dels estímuls de l'economia, l'impacte de les pujades dels tipus d'interès i els colls d'ampolla en els subministraments. Per això, els Estats Units són el país a qui han rebaixat més la previsió de creixement respecte al que havien previst a la tardor: aquest any serà d'un 4%, més d'un punt menys del que es pensaven.

I a la Xina, els estan perjudicant les tensions en el sector immobiliari i les dures polítiques de covid zero. Com a conseqüència, aquesta organització internacional ha rebaixat les projeccions per a l'economia xinesa per al 2022 i el 2023: preveu que el PIB creixi un 4,8% aquest any i un 5,2% el que ve.

L'informe de l'FMI no recull l'impacte que poden arribar a tenir les tensions geopolítiques que s'estan vivint a Ucraïna i les conseqüències econòmiques que podria desencadenar un conflicte a la regió.

 

Anar al contingut