Washington

L'FMI proposa la modificació automàtica de l'edat de jubilació segons l'esperança de vida

L'FMI ha plantejat que els països haurien d'incrementar l'edat legal de jubilació d'acord amb l'augment de l'esperança de vida, i ha recomanat establir regles automàtiques que facilitin aquest procés quan sigui necessari. D'altra banda, l'FMI ha advertit que si la mitjana de vida pel 2050 creixés tres anys més del que s'espera actualment, "els costos de l'envelliment, que ja són enormes, podrien pujar un 50%".

RedaccióActualitzat
"Els països haurien de pujar l'edat de jubilació al mateix temps que creix l'esperança de vida", ha explicat la institució internacional, que suggereix que, davant la controvèrsia que susciten aquests processos, seria recomanable "establir regles automàtiques que ho facilitin quan fos necessari". En aquest sentit, l'FMI ha plantejat que si l'esperança de vida augmenta en un any, l'edat de jubilació s'hauria de retardar al seu torn en un any.

De fet, per a la institució dirigida per Christine Lagarde, retardar l'edat de jubilació allarga el període d'acumulació de recursos i n'escurça el període d'ús. "És important que les entitats que ofereixen pensions puguin actuar amb flexibilitat: si no és possible incrementar les contribucions o apujar l'edat de jubilació, potser haurem de retallar les prestacions".

 
Augment dels costos d'envelliment

L'FMI ha advertit també que si la mitjana de vida pel 2050 augmentés tres anys més del que s'espera actualment, "els costos de l'envelliment, que ja són enormes, podrien pujar un 50%". La institució ha apuntat que una longevitat inesperada més enllà del que recullen les previsions constitueix "un risc financer" per als governs i les entitats que ofereixen prestacions definides, que hauran de pagar més del que s'esperava en pensions i prestacions de la seguretat social.

Així, ha reconegut que, encara que els governs i les entitats del sector privat que ofereixen pensions s'han estat preparant per a les conseqüències financeres de l'envelliment de la població, s'han basat en projeccions demogràfiques de base que en el passat han subestimat constantment quants anys viu la gent. Per la seva banda, els particulars s'exposen al risc financer d'esgotar els recursos per a la jubilació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut