Frankfurt

L'FMI creu que Espanya va per bon camí, però alerta d'una "generació perduda" per l'atur

El Fons Monetari Internacional veu amb bons ulls les reformes estructurals que ha emprès el govern espanyol per fer front a la crisi, però alerta de les altes xifres de l'atur, que atribueix a l'esclat de la bombolla immobiliària. En un informe sobre la recuperació econòmica a Europa, l'FMI cita la reforma de les pensions, la retallada dels salaris en el sector públic o la reestructuració de les caixes d'estalvi. El fons remarca que l'atur presenta desigualtats en la recuperació de la crisi i alerta del risc que, en els països perifèrics, molts aturats deixin el mercat laboral per falta de motivació i això tingui conseqüències sobre el creixement europeu.

Actualitzat
L'FMI destaca els passos que s'han fet en matèria econòmica a Espanya i creu que el país va en la bona direcció. En aquest sentit, ha citat la reforma de les pensions, la retallada dels salaris en el sector públic, la reestructuració de les caixes d'estalvi o la millora d'incentius en el mercat de lloguer d'habitatges per sobre del de compra. En la mateixa línia, el director del departament d'Europa de l'FMI, Antonio Borges, l'ha posat com el "millor exemple de com un país que comença a actuar en la direcció correcta pot estar ben considerat pels mercats" i ha recordat que l'ens ha donat molt suport a l'Estat, especialment en el sector bancari.

Tanmateix, el fons conclou: "Espanya necessita un gran ajustament i això tindrà un gran impacte en l'atur". L'informe recorda, a més, que, a Espanya o Irlanda, la punxada de la bombolla immobiliària va deixar al carrer molts treballadors sense preparació, i afegeix: "En casos extrems, com Espanya, gairebé un de cada dos joves no té feina, cosa que fa créixer el fantasma d'una generació perduda."

A més, Com que les retallades han castigat l'estat del benestar, l'ens no descarta que a Europa augmentin les desigualtats en la recuperació de la crisi, de manera que podria amenaçar la cohesió i l'estabilitat social del nostre continent. L'FMI alerta també del risc que, en els països perifèrics, molts aturats deixin el mercat laboral per falta de motivació, i que això tingui conseqüències sobre el creixement europeu.

En qualsevol cas, l'FMI encara no dóna per totalment restaurada la confiança en el sistema bancari de la zona euro, i adverteix que els tests de resistència del mes que ve han de ser seguits de programes creïbles de recapitalització.

D'altra banda, l'FMI afirma que l'economia europea es consolidarà i que inspira una confiança assossegada. Al seu últim informe, l'FMI xifra el creixement d'Europa en un 2,4% per aquest any i un 2,6% per l'any que ve. Per Espanya, en canvi, la previsió de creixement d'aquest any és del 0,8% i de l'1,6% el 2012.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut