L'FMI avança a 2023 la recuperació del PIB previ a la pandèmia a Espanya (Reuters)

L'FMI avisa del risc d'un "aterratge dur" de l'economia mundial aquest 2023

L'organisme millora les previsions per a Espanya, que creixerà per damunt de la mitjana de la zona euro

RedaccióActualitzat

El Fons Monetari Internacional ha fet un gir cap al pessimisme en les seves previsions mundials i avisa que ha augmentat el risc d'un "aterratge dur" a les economies més desenvolupades. L'FMI creu que la "boira" al voltant de l'economia mundial s'ha espessit encara més després de l'episodi de nervis als mercats financers per la caiguda del Silicon Valley Bank i el rescat del Credit Suisse. I tot plegat perquè la inflació persisteix i els bancs centrals insisteixen en la seva recepta: apujar els tipus d'interès per mirar de refredar el consum i els preus. Però aquesta estratègia té efectes secundaris, perquè tiba les costures del sistema financer, acostumat durant anys a tipus d'interès històricament baixos.

L'FMI aconsella continuar endurint el crèdit per lluitar contra la inflació, però reconeix el risc que això es tradueixi en menys crèdit per a governs, empreses i famílies, amb els efectes que això tindria sobre l'activitat econòmica. A més, la restricció del crèdit afecta especialment les economies dels països emergents, que necessiten accés a finançament barat.

En paral·lel, l'FMI assenyala altres riscos, com la guerra a Ucraïna, els increments dels preus de les matèries primeres i els efectes de l'arrencada de l'economia xinesa després dels confinaments de l'any passat.

 

L'FMI millora la previsió per a Espanya el 2023

Pel que fa a la zona euro, l'FMI millora les previsions per a Espanya aquest 2023; en concret, calcula unes quatre dècimes més de creixement, fins a l'1,5%. Això seria pràcticament el doble que la zona euro (+0,8%) i que països com França o Itàlia, que creixerien un 0,7%. Molt per damunt d'Alemanya, que segons l'FMI entrarà en recessió, amb una caiguda del 0,1% aquest any.

La directora general de l'FMI, Kristalina Georgieva
La directora general de l'FMI, Kristalina Georgieva (Reuters/Yves Herman)

En aquest sentit, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha destacat la millora de previsions tenint en compte l'escenari "volàtil". També és cert que, en el cas d'Espanya, l'FMI rebaixa les seves estimacions per al 2024, amb menys creixement del que es preveia.

Segons l'FMI, l'economia mundial creixerà un 2,9% aquest any, també per sota de les previsions. L'informe preveu que la taxa de creixement s'estabilitzi al voltant del 3% en els pròxims cinc anys, "la previsió a mitjà termini més baixa en dècades".

ARXIVAT A:
Fons Monetari Internacional
Anar al contingut