Barcelona

L'expresident Pujol es desmarca de l'associació independentista Sobirania i Justícia

L'associació independentista Sobirania i Justícia, impulsada per antics alts càrrecs del govern de Jordi Pujol, farà avui el seu acte de presentació a Barcelona, amb, fins ara, 817 adherits al manifest fundacional. El president de la nova entitat, l'exconseller de Justícia i Governació Agustí Bassols, d'Unió, serà l'encarregat d'obrir l'acte a l'Ateneu Barcelonès, en què intervindran l'exconseller Max Cahner, l'escriptora Patrícia Gabancho i l'economista Jacint Ros Hombravella, abans que l'actriu Carme Sansa faci la lectura del manifest.

Actualitzat
El president de Sobinania i Justícia, Agustí Bassols, exconseller d'Unió Democràtica, ha explicat, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", poc abans de la presentació oficial de l'associació, que la intenció de l'associació és fer pedagogia de la independència i que descarten convertir-se en un partit polític.

Bassols ha afirmat que no troba a faltar unitat d'acció en el món independentista català: "Ja vindrà l'hora que, espontàniament, a les urnes tots anirem a l'una; ara és millor que actuïn els grups independentistes separadament."

Sobirania i Justícia neix amb l'objectiu de sensibilitzar la societat catalana a favor de la independència de Catalunya i ajudar a crear una majoria social que lluiti per aquesta meta. En el manifest fundacional, Sobirania i Justícia adverteix que "Catalunya viu uns moments de profund malestar a causa de la sempiterna dependència d'Espanya, cada vegada més insuportable", ja que es tracta d'un "estat que és declaradament hostil" respecte a Catalunya.

"La independència és necessària i possible. Malgrat les dificultats que comportarà assolir-la, és l'única solució que supera definitivament els problemes entre Catalunya i Espanya", assegura.

Entre els adherits hi ha diferents exalts càrrecs del govern de Jordi Pujol, entre els quals l'exconseller Joan Vallvé, de CDC. Sobirania i Justícia compta amb adhesions com la del filòleg Antoni Maria Badia i Margarit o l'historiador Josep Maria Solé Sabaté.

Jordi Pujol aposta per una resposta continguda

L'expresident Jordi Pujol, que no s'ha adherit a l'associació, considera que en aquests moments el país té altres prioritats. Malgrat tot, ha afirmat que "té tota la lògica del món" que antics alts càrrecs dels seus governs es proclamin independentistes ara, en resposta al "maltractament" que ha patit Catalunya els últims anys.

Pujol ha atribuït aquesta "florida d'iniciatives d'aquest tipus" a la "desafecció" dels catalans cap a Espanya a la qual s'ha referit en diverses ocasions el president Montilla: "Si Montilla parla de desafecció, té tota la lògica del món que Bassols, que ha estat un nacionalista de tota la vida, també tingui un tipus de reacció."

La resposta que, segons Pujol, hauria de donar Catalunya al tracte que rep d'Espanya hauria de ser contundent, però en certa manera continguda, de reivindicació de la dignitat i dels actius de Catalunya.
Anar al contingut