Protesta a l'N-II reclamant el desdoblament
De mitjana, moren 19 persones a l'any en accidents a l'N-II al seu pas per les comarques gironines.
Barcelona

L'Estat va executar el 2011 el 35% del pressupostat en obres a Catalunya, davant del 111% de Madrid

A Madrid, la xifra va ser del 111%, segons les dades que ha donat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que ha qualificat de "pèssims" els pressupostos d'infraestructures previstos pel govern espanyol per a l'any que ve a Catalunya. No hi surten el desdoblament de l'N-II ni les variants de Vallirana i l'Aldea.

RedaccióActualitzat
La inversió en infraestructures a Catalunya que preveuen els pressupostos de l'estat és de 1.260 milions i representa un 12% del total. Això és 5 punts menys del que pertoca per PIB. La Generalitat remarca que és "inacceptable" i que no resol ni els problemes històrics ni les necessitats dels ciutadans.

A més a més, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, posa en dubte que tot el previst s'executi i agafa d'exemple els comptes de l'any passat, quan només es van executar el 35% de les inversions pressupostades a Catalunya. A Madrid, el compliment va ser del 111%.

Per Recoder, hi ha un greuge comparatiu amb altres territoris de l'estat. Per exemple que, a Rodalies de Madrid, s'hi destinin 44 milions i en alguns casos s'està quadruplicant la xarxa viària, mentre que a Barcelona la inversió es queda en 14 milions i, per exemple, ni es preveu el desdoblament de la línia de Puigcerdà.

O el fet que l'estació de Rodalies de la nova terminal de l'aeroport de Barcelona encara no s'ha començat, malgrat que es va licitar en la mateixa data que la de Madrid, que ja està acabada. A més, els PGE sí que preveuen una partida de 15 milions per portar l'AVE a Barajas.

Els comptes no inclouen obres llargament reivindicades, com el desdoblament de l'N-II al nord de Girona, un dels punts negres de la xarxa viària, ni les variants de Vallirana i l'Aldea.

Al Corredor Mediterrani es destinaran 749 milions d'euros, dels quals 260 seran per a Catalunya, per desdoblar el tram de línia entre Tarragona i Vandellòs, una obra fa que 5 anys que està pressupostada i no s'ha executat.

L'AVE a Galícia s'emportarà 1.079 milions d'euros.
Anar al contingut