Carlos Lesmes i Felip VI durant l'entrega de despatxos judicials (ACN)
Carlos Lesmes i Felip VI durant l'entrega de despatxos judicials (ACN)
Madrid

Lesmes veu "inadmissible" el manifest de 41 senadors francesos contra la "repressió"

El president del màxim òrgan de la justícia espanyola admet que el manifest ha causat "un profund malestar" al Suprem, en una carta enviada al president del Senat francès

RedaccióActualitzat

El manifest firmat per 41 senadors francesos pel "respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya" continua portant cua. El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, qualifica d'"inadmissible" aquesta declaració que denuncia "repressió" contra els líders independentistes empresonats.

En una carta enviada al president del Senat francès, Gérard Larcher, Lesmes diu que afirmar que els representants de la Generalitat estan empresonats per la seva ideologia "és manifestament contrari a la veritat". Segons el màxim responsable del Suprem, "és inadmissible" que s'asseguri que a Espanya hi ha "una situació de repressió de representants polítics per raó de les seves opinions", perquè suposa una "desqualificació de la nostra actuació com a jutges i de la mateixa democràcia espanyola" des d'uns plantejaments "que no corresponen a la realitat" i que són "producte de la propaganda i de la desinformació interessada".

Carlos Lesmes expressa la seva queixa contra el manifest i fa aquesta reflexió sobre la situació política a l'estat espanyol:

"Convé recordar que a Espanya existeixen partits polítics obertament independentistes que han estat concorrent en els diferents processos electorals des de fa més de quaranta anys amb absoluta llibertat i normalitat, sense que mai s'hagi obert un procés penal contra els seus dirigents, militants o votants per raó de les seves idees o opinions polítiques, la legitimitat dels quals està emparada per la mateixa Constitució espanyola."

I puntualitza què es jutja al Suprem:

"Són actuacions atribuïdes als acusats i fetes en l'exercici de les seves responsabilitats públiques, actes que poguessin ser constitutius de delicte, sense que en cap cas s'estiguin jutjant les seves idees o opinions."

Lesmes subratlla que és "especialment dolorós" haver de recordar a senadors que a Espanya "es respecten escrupolosament els postulats de l'estat de dret". I afegeix en la carta al president del Senat francès que el manifest ha causat un "profund malestar" al Tribunal Suprem.

Els senadors no es fan enrere tot i les pressions

François Calvet, un dels impulsors del manifest

Aquest dimecres, el senador del partit francès Els Republicans François Calvet, un dels senadors firmants del document, ha explicat a TV3 les pressions que Espanya ha exercit a tots els nivells per desacreditar la carta dels parlamentaris, tant a l'àmbit diplomàtic com polític. Tot i aquestes amenaces, els firmants no pensen fer marxa enrere perquè asseguren que es tracta d'una defensa dels drets fonamentals, que consideren vulnerats.

A banda d'aquest manifest, el candidat socialista a les presidencials franceses del 2017, Benoît Hamon, ha anunciat que visitarà els presos independentistes la setmana que ve, segons publica El País. Hamon, que va derrotar Manuel Valls a les primàries internes del partit, ja havia mostrat el seu suport als líders encausats.

Segons puntualitza el rotatiu, la visita no representa el suport del dirigent socialista a la causa independentista, sinó el seu rebuig al procés judicial. El febrer passat, Hamon va titllar el judici de "regressió", després de reunir-se amb el conseller Alfred Bosch a París.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJudicial
Anar al contingut