L'escriptora Maryse Condé, Premi Nobel alternatiu de Literatura 2018

L'anomenada Nova Acadèmia Sueca ha atorgat aquest guardó, després de la cancel·lació de la cerimònia oficial per l'escàndol d'abusos sexuals

Actualitzat

L'escriptora francesa nascuda a Guadalupe Maryse Condé ha guanyat el Premi Nobel de Literatura "alternatiu". El guardó simbòlic l'atorga aquest any de manera excepcional l'anomenada Nova Acadèmia Sueca, integrada per un centenar d'intel·lectuals suecs. Així ho ha anunciat la portaveu del jurat des de la Biblioteca Pública d'Estocolm.

El premi s'ha creat com a resposta a la cancel·lació de la cerimònia oficial, a causa de l'escàndol per les acusacions d'abusos sexuals contra el marit d'una de les acadèmiques, Jean-Claude Arnault. Serà el primer cop, des de l'any 1949, que no s'entregarà el Nobel de Literatura oficial.

Notícia relacionada:  L'Acadèmia Sueca no concedirà el Nobel de Literatura per l'escàndol d'abusos sexuals


Una escriptora reivindicativa

Maryse Condé, de 81 anys, nascuda 1937 a Pointe-à-Pitre, capital de l'illa de Guadalupe, al Carib, és especialment coneguda per les seves reivindicacions en temes racials i de gènere. Entre els seus títols destacats hi ha "Segu" (1984) i "Barlovento" (2001). No amaga que les seves novel·les volen reflectir el que més la preocupa sobre el món que l'envolta. De fet, l'autora ha declarat en diverses ocasions que "no podria escriure res que no tingui un significat polític, que no sigui versemblant".


Selecció dels finalistes

Tres eren els aspirants a aquest premi. Juntament amb Condé, els altres dos finalistes eren el britànic Neil Gaiman i la canadenca d'origen vietnamita Kim Thúy. Els tres escriptors van ser escollits després de diversos cribratges: primer, uns 3.000 bibliotecaris suecs van seleccionar 47 escriptors, dels quals van sortir quatre finalistes després d'una votació oberta a tot el món a través de la web de l'organització.


Entrega del premi

El Premi de la Nova Acadèmia va acompanyat d'un milió de corones, l'equivalent a uns 100.000 euros. Condé rebrà aquest premi el 10 de desembre, el mateix dia en què s'entreguen els autèntics Nobels. Just l'endemà, està previst que es dissolgui l'organització.

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut