Bombers de Nova York a la zona zero el 14 de setembre (Reuters / Paul Mone)

Les víctimes, els bombers, els polítics: 20 anys dels atemptats de l'11S, en imatges

Les hores d'un dels pitjors dies de la història dels Estats Units, a través de les fotografies de l'agència Reuters i de l'Arxiu Nacional

RedaccióActualitzat

El dia que va canviar el món. Milions de persones recorden on eren i què feien ara fa 20 anys, l'11 de setembre del 2001, quan les Torres Bessones de Nova York es van ensorrar després que dos avions s'hi estavellessin premeditadament.

Aquell dia, membres d'Al-Qaeda van segrestar quatre avions de passatgers amb la intenció d'impactar contra els símbols de poder dels Estats Units. Tres ho van aconseguir: van fer caure les Torres Bessones i van causar greus danys a l'edifici del Pentàgon. El quart no va arribar al seu objectiu perquè els passatgers es van amotinar. Es creu que volia atacar el Capitoli o la Casa Blanca.  

El malson a Nova York va començar a les 8.46, quan el vol 11 d'American Airlines va xocar contra la Torre Nord del World Trade Center. Tothom creia que era un accident, però disset minuts després, a les 09.03, el vol 175 de United Airlines es va estavellar a la Torre Sud. Era un atac.

(Reuters / Sean Adair)

(Reuters / Brad Rickerby)
(Reuters / Brad Rickerby)
(Reuters / Jeff Christensen)

La Torre Sud va ser la primera a caure: es va enfonsar a les 09.59. Tres minuts després ho va fer la Nord. Hi van morir 3.000 persones.

(Reuters / Ray Stubblebine)

(Guàrdia Costanera dels Estats Units / Brandon Brewer)

(Servei de Duanes dels Estats Units)

Moltes de les víctimes eren bombers. A Nova York, a les Torres Bessones, només aquell dia en van morir 343. I no són els únics. 254 bombers més han mort els últims anys per malalties derivades dels aires tòxics que van respirar durant les feines de rescat.

(Reuters /Shannon Stapleton)
(Reuters / Paul Morse)
(Reuters / Mike Segar)
(Reuters / Eric Draper)
(Marina dels Estats Units / Preston Keres)

George W. Bush, el president dels Estats Units que va viure el pitjor atemptat terrorista de la història del país, va rebre la notícia mentre era de visita en una escola a Florida.

Segons explica ell mateix a les seves memòries publicades al novembre del 2011, just abans d'entrar al centre escolar va ser informat que un avió s'havia estavellat en una de les torres. Segons Bush, van pensar que seria un avió petit, un accident. Ja quan era dins d'una de les classes amb diversos alumnes, un dels seus assesors va entrar per dir-li a cau d'orella:

"Un segon avió s'ha estavellat contra la segona torre, estan atacant els Estats Units."

(Reuters / Win McNamee)

El vicepresident Dick Cheney, al seu despatx, seguint en directe l'atac a les Torres Bessones l'11 de setembre. Cheney va tenir un paper determinant en l'anomenada guerra contra el terror que els Estats Units van lliurar immediatament després dels atemptats, i avui, encara se'n succeeixen les conseqüències.

(Imatge cedida a Reuters / Arxiu Nacional)

Han passat dues dècades d'ençà dels atemptats i encara hi ha un 40% de les víctimes que no s'han pogut identificar. La destrucció va ser tan gran que les feines d'identificació de les restes encara duren. De fet, aquesta setmana s'han pogut identificar dues víctimes més d'aquell 11 de setembre del 2001.

(Reuters / Pool)
(Reuters / Andrew Kelly)
ARXIVAT A:
Estats Units11S Atemptats
Anar al contingut