Barcelona

Les universitats temen deixar-se perdre bons professors per l'exigència del nivell C de català

Les universitats temen que es perdi l'oportunitat de contractar bons professors si s'obliga els candidats a tenir el nivell C de català, com pretén aprovar el govern. Així ho ha expressat el degà de la facultat d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, Albert Carreras, que ha dit que "el perill més gran" d'aquest decret és que "espantem els professors que són aquí i els que podríem contractar en el futur perquè molts d'ells no parlen català". El decret que vol aprovar el govern regula que els professors han de saber català de manera imminent, tot i que no inclou ni retroactivitat per als professors actuals, ni tampoc hi obliga els professors visitants, els honoraris ni els càrrecs emèrits.

Actualitzat
El president de Política Lingüística del Consell Interuniversitari de Catalunya i rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas, ha recordat que el decret ha suavitzat les pretensions inicials. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Viñas ha considerat que després d'haver-ho debatut molt "s'ha arribat a un punt d'equilibri molt bo". A més, ha afegit que aquest decret arriba després d'anys de negociacions entre universitats públiques i privades amb la Generalitat.

Matisos i excepcions

El text que vol aprovar el govern inclou una llarga llista de matisos i excepcions. No hi haurà retroactivitat, és a dir, els professors que actualment ja treballen no estaran sotmesos a aquesta obligació. Tampoc hi estaran els professors visitants, els honoraris ni els càrrecs emèrits i en alguns casos es donarà un temps d'adaptació.

La intenció del conseller


El govern pretén que tots els professors que vulguin accedir a una plaça de funcionari estatal a la universitat pública a Catalunya tinguin coneixements de català i els exigirà el nivell C, el certificat de nivell de suficiència. Així ho va avançar ahir el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, a "Els matins" de TV3.

El departament que dirigeix espera que el govern pugui aprovar abans d'esgotar la legislatura un decret que fixi aquesta obligatorietat per als professors universitaris de tenir el nivell C de català. El decret s'empararà tant en la llei d'universitats com en la llei de política lingüística i podria tenir llum verda en la reunió d'aquest dimarts.

La Generalitat s'ha decidit a regular aquesta qüestió després que en els últims anys ha rebut queixes d'estudiants perquè alguns docents els han fet expressar-se i fer els exàmens en castellà perquè no entenien la llengua catalana.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut