Madrid

Les retallades sanitàries faran pagar més pels productes ortopèdics i dietètics

Els usuaris hauran de pagar o pagar més pels productes ortopèdics que es prescriuen als ambulatoris com ara cadires de rodes manuals -que ara són gratuïtes- o d'altres com les crosses o els caminadors, dels quals ara ja es paga una part. És una altra de les mesures amb què el govern espanyol pretén estalviar 7.000 milions d'euros en matèria sanitària, entre les quals hi ha els nous barems de copagament dels medicaments.

RedaccióActualitzat
La part que l'usuari haurà d'aportar es regirà per la renda, de la mateixa manera que amb el pagament de les receptes. Així s'estableix al decret que el BOE ha publicat aquest dimarts que també aborda i detalla altres qüestions com ara la manera en què es retallarà l'accés dels immigrants a la sanitat pública, com s'eleva la part que els contribuents paguen dels medicaments i alguns canvis en el sistema de trasplantaments.

El decret també estableix que s'haurà de pagar pel transport sanitari no urgent és a dir, ambulàncies que porten fins al CAP una persona que ha d'anar a fer rehabilitació, per exemple.

Els "sense papers" només s'atendran per urgències

El decret que aquest dimarts publica el BOE suposa que els immigrants que siguin a Espanya en situació irregular només seran atesos en la sanitat pública per urgències, malalties greus, accident i durant l'embaràs. Així, els immigrants en situació irregular deixaran de tenir assistència gratuïta l'1 de setembre.

Els menors de 18 anys rebran la mateixa assistència que els nens espanyols. A més a més, es modificarà la llei d'estrangeria per exigir als estrangers que estiguin afiliats a la Seguretat Social i paguin impostos a Espanya per ser atesos per la sanitat pública.

Un codi a les receptes indicarà el que s'ha de pagar

Una altra de les mesures que s'ha publicat al BOE és la que encareix el preu que els ciutadans paguen pels medicaments a partir de l'1 de juliol i que es regularà a partir de la renda. Els usuaris amb un nivell de renda per sobre dels 18.000 euros pagaran el 50% del cost dels medicaments, mentre que els que cobrin menys assumiran el 40% actual i aquells amb una renda superior als 100.000 euros pagaran el 60%.

Els pensionistes pagaran el 10% del cost dels medicaments amb un límit de 8 euros mensuals. Els medicaments seran gratuïts per a persones amb discapacitat, les pensions no contributives, les rendes d'integració social i els aturats de llarga durada. Tampoc no pagaran els medicaments aquelles persones que hagin tingut un accident de treball o tinguin una malaltia professional.

Les receptes s'adaptaran als nous percentatges amb uns codis que s'inclouran a la part superior de les receptes.

El sistema de trasplantaments, blindat

El govern espanyol ha aprofitat el nou decret per blindar el sistema de trasplantaments després que al gener passat una empresa alemanya va fer una campanya per captar donants de medul·la sense les autoritzacions pertinents. A partir d'ara, les empreses que vulguin fer promoció o publicitat sobre la donació de cèl·lules o teixits humans han de tenir l'autorització de la comunitat autònoma afectada o de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut