Les pensions pujaran entre un 3,5% i un 4,5% l'any que ve, segons calcula el govern espanyol
Van vinculades a l'IPC i aquest 2023, com que els preus van estar desbocats l'any passat, han pujat molt més, un 8,5%
Les pensions de l'any que ve es revaloritzaran entre un 3,5 i un 4,5%, segons els càlculs que estan fent al Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social.
Ho ha dit aquest dimarts el ministre José Luis Escrivá, que ha recordat que amb les dades de l'IPC dels darrers deu mesos, "les variacions d'octubre i novembre no poden ser gaire grans".
El que ha donat per fet Escrivá és que "no serà ni el 2 ni el 5 per cent".
I és que enguany l'increment de preus s'ha moderat en relació a l'any passat i, per això, les pensions del 2024 no pujaran tant com ho han fet aquest 2023.
Com es calcula l'increment de les pensions?
El càlcul de les pensions es fa amb la mitjana de l'IPC de l'últim any, de novembre a novembre. Per tant, els càlculs que fan ara al Ministeri els pot fer també qualsevol ciutadà que agafi per internet les dades de l'IPC que publica l'INE, i faci la suma dels increments mensuals des del desembre.
Per la mitjana que surt dels deu mesos, i especulant que l'octubre i el novembre no donin gaires sorpreses, certament un resultat als voltants del 4 per cent és el més lògic. Els pensionistes veuran reflectit aquest increment en la nòmina del gener.
Esclar que, ara mateix, cap tècnic en tot el planeta pot assegurar que no hi haurà sorpreses, perquè una guerra oberta i catastròfica a l'Orient Mitjà podria provocar un incendi en el preu del petroli i les matèries primeres (molt més alt del que s'ha vist fins ara).
I fins i tot una disrupció del comerç mundial i, com va passar en sortir de la pandèmia, un caos en la cadena de subministrament global de moltes indústries. Amb la consegüent pujada inmediata dels preus i l'especulació que els acostuma a acompanyar.
L'any passat van pujar un 8,5%
L'increment de l'any passat, del 8,5%, va ser força superior al que molta gent esperava, ja que la inflació del novembre havia quedat en el 6,5%.
El "truc" és una raó tècnica: ja fa uns anys, es va decidir que la revalorització de les pensions es faria amb la mitjana de la inflació dels dotze mesos que van de novembre a novembre de cada any.
Però la mitjana dels dotze mesos no és igual a la inflació que hi ha tot just al novembre d'un any respecte de la que hi havia el novembre de l'any anterior. Això seria com fer una foto de dos novembres, mentre que la mitjana surt d'agafar els resultats mensuals i dividir-los entre dotze.
Durant anys, aquesta diferència tècnica va tenir molt poca importància, perquè la variació entre un càlcul i l'altre era mínima. Però la volatilitat de les pujades i baixades de l'any 2022 i 2021 van acabar provocant un resultat amb força "sorpreses": al novembre l'IPC interanual va quedar en el 6,2 per cent, però la mitjana va ser del 8,5.
I aquest 8,5 per cent és la xifra que va quedar per a la revalorització.