Falset

Les pedregades a la Catalunya Central, Camp de Tarragona i Lleida comporten greus danys a les collites d'aquest any

Les pedregades a la Catalunya Central, Camp de Tarragona i Lleida comporten greus danys a les vinyes i la collita d'aquest any es dóna per perduda.

RedaccióActualitzat

Al Camp de Tarragona les tempestes han tornat aquest dimecres a la tarda, però amb menys intensitat que les de dimarts, que van comportar danys molt greus a les comarques del Priorat i l'Alt Camp. Algunes vinyes han quedat greument danyades per la pedregada i la collita d'aquest any es dóna per perduda.

El sindicat d'Unió de Pagesos ha demanat al Departament d'Agricultura que faci una valoració "ràpida i acurada" dels danys provocats per les pedregades que han afectat els conreus de les comarques de la Catalunya Central, Camp de Tarragona i alguns municipis de la demarcació de Girona.

El sindicat ha fet aquesta petició perquè la pagesia afectada per les pedregades rebi indemnitzacions "justes" per pal·liar els danys causats i demana l'adequació fiscal de l'IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin. El sindicat ha constatat que els conreus afectats són de cereals, colza, vinya, olivera i fruita seca i calcula que en alguns municipis de l'Anoia i comarques de Tarragona l'afectació pot ser d'entre el 40 i el 100%.

Segons estima Unió de Pagesos, a la zona de l'Anoia, en concret a la Llacuna, hi ha hagut afectacions amb danys superiors al 50% en cultius de cereals i vinya, i fins i tot en algunes zones podrien arribar al 100%. En poblacions com la Pobla de Claramunt, Vilanova del Camí, Òdena, Castellolí i Santa Margarida de Montbui, les afectacions en algunes parcel·les arriben al 100%.

Al Bages, en concret a poblacions com Sant Feliu Sasserra i Santa Maria d'Oló, on les pedregades se sumen a les que va patir aquesta zona la setmana passada, consideren que hi ha pèrdues superiors al 30% de la collita. Santa Maria d'Oló també ha tingut greus afectacions, amb percentatges de danys que s'estimen elevats.

El sindicat ha apuntat que altres comarques on hi ha hagut danys són el Berguedà, Osona, i alguns municipis del Pla de l'Estany i el Gironès.

Pel que fa a les comarques de Tarragona, els danys han estat d'entre el 40 i el 100% en funció de les zones, segons càlculs d'Unió de Pagesos. Els municipis afectats són Marçà, Porrera (Priorat), el Morell, Vilallonga del Camp, la Secuita, els Pallaresos, Perafort (Tarragonès), i Vallmoll, el Rourell, la Masó, el Milà, i els Garidells (Alt Camp).

A les comarques lleidatanes, segons dades del Departament d'Agricultura, la pedregada va afectar més de 40.000 hectàrees, 36.700 de cereals i 5.066 de fruita dolça, a banda de l'afectació en cultius hortícoles i farratges. Els danys superen, segons aquestes dades, el 50% en 14.600 hectàrees de cereal i en unes 3.000 de fruita dolça.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut