Catalunya Migdia

Les paneroles tornen abans del previst i, com els bacteris, també es fan resistents

Les paneroles s'estan fent resistents als insecticides i això fa que s'incrementi la població d'aquests insectes, segons alerten els experts, que també recorden que la calor les ha activat dos mesos abans del que era habitual

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Probablement, algun cop deveu haver sentit a parlar de bacteris que s'han fet resistents als antibiòtics i del perill que això comporta a l'hora de lluitar contra algunes infeccions.

Doncs bé, ara hem sabut que les paneroles tenen un comportament similar, i és que aquests insectes s'estan fent resistents als insecticides que s'utilitzen habitualment per eliminar-los, i això ja està provocant un increment en les poblacions d'aquests insectes.

És el que alerten els experts, que també recorden que la calor les activa i, per tant, les altes temperatures dels últims dies fan que siguin més visibles arreu. De fet, les empreses d'eliminació de plagues han començat a treballar dos mesos abans del que era habitual.

José Luis Maestro, investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva del CSIC, explica que fa temps que les paneroles acumulen mutacions que les fan resistents als insecticides:

"Si nosaltres els posem un insecticida, matarem moltes paneroles, però les que sobrevisquin es faran resistents a aquest tòxic i transmetran aquesta resistència a la seva descendència. És el mateix que passa amb els bacteris i els antibiòtics."

Però aquest no és l'únic entrebanc a l'hora de lluitar contra les plagues de paneroles. La legislació que regula els insecticides cada cop és més estricta. Maestro explica que actualment "s'estan eliminant alguns insecticides i s'estan reduint també les dosis dels que es poden utilitzar, de manera que ara les empreses estan buscant nous mètodes i nous principis actius per eliminar-les".

La calor no ajuda

Les temperatures excepcionalment altes per l'època que estem tenint aquests últims dies fa que les paneroles surtin abans i es facin més visibles arreu. De fet, Andreu Garcia, vicepresident de l'Associació d'Empreses de Control de Plagues, ha assegurat a "El matí de Catalunya Ràdio" que han començat a treballar 2 mesos abans del que seria habitual.

"Estem notant com les tasques que habitualment fèiem més tard les estem avançant i ja estem treballant de manera preventiva."

A banda de la repugnància que provoquen a moltes persones, les paneroles no transmeten malalties. Tot i això, sí que poden produir al·lèrgia respiratòria a alguns malalts d'asma.

Les plagues d'aquest i altres insectes preocupa fins al punt que l'Agència de Salut Pública de Barcelona ha incrementat el pressupost per lluitar-hi en contra, i aquest any hi destinarà més de 2 milions i mig d'euros.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut