Les mascaretes transparents, imprescindibles per a l'alumnat sord

Per als nens sords, no poder llegir els llavis és un impediment per al seu aprenentatge

Marta Freixanet CargolActualitzat

L'ús de la mascareta, que és tan necessari en aquest moment, s'ha convertit en un problema per als sords, ja que, si no poden llegir els llavis, els costa molt d'entendre el que els diuen.

Ara que ha començat el curs, a les escoles han hagut d'improvisar sistemes perquè els alumnes sords puguin seguir les classes, però els afectats creuen que hi hauria una solució molt més fàcil: les mascaretes transparents.

 

En Marc, que té sordesa, ha començat 1r d'ESO. Compta amb l'ajuda d'un aparell que es connecta a l'ordinador o al micròfon del professor, i ho sent directament a l'orella.

Però al seu pare, Jordi Brugué, el preocupa que a classe no tinguin mascaretes transparents.

"Encara que tinguin l'emissora, que facin classes a part, o els portin a logopèdia, s'ajuden molt llegint els llavis."


La Sheila ho coneix de prop: és mestra d'educació especial i és sorda. Veu les mascaretes transparents com una eina imprescindible perquè els avenços de l'escola inclusiva no pateixin ara un retrocés.

"Hem de pensar en el benestar dels alumnes i oferir aquesta mesura perquè puguin estar inclosos a dins de les aules i tenir les mateixes possibilitats que la resta."


El Martí ha començat segon de batxillerat i està considerant dividir el curs en dos anys. Explica que tenia molta por de no entendre res dels professors i s'està plantejant, en comptes de fer totes les assignatures, fer-les a poc a poc per entendre bé el que diu el professor.

Àngels Videla, presidenta de l' Associació Catalana per a la Promoció de les Persones amb Sordesa, assegura que és lògic i normal que les persones que tenen un familiar o un amic sord o amb una deficiència auditiva, no siguin conscients de fins a quin punt és necessària per a ells la lectura labial.

"És important que la gent ho sàpiga, perquè entre tots ens podem ajudar moltíssim."


El Departament d'Educació s'ha compromès a fer arribar mascaretes transparents a tot l'alumnat sord, als companys de classe i als professors.

Fins que aquestes mascaretes no arribin, el que demanen les associacions és que s'estableixin uns protocols clars d'actuació a l'aula i proposen alternatives, com, per exemple, l'ús de pantalles facials quan es pugui mantenir la distància de seguretat.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut