Les malalties respiratòries són la tercera causa de mort a Catalunya (iStock)
Les malalties respiratòries són la tercera causa de mort a Catalunya (iStock)

Les malalties respiratòries centraran La Marató 2024

Dos milions de persones conviuen amb un problema de salut respiratòria a Catalunya

RedaccióActualitzat

Cada cop més persones tenen patologies respiratòries a causa de factors ambientals, com la contaminació i la disminució de la qualitat de l'aire, el consum de tabac, l'obesitat, l'exposició a agents irritants laborals i també a l'increment de l'esperança de vida. 

Aquest any, La Marató de 3Cat, que es farà el 15 de desembre, es dedicarà al conjunt de malalties i patologies de l'aparell respiratori. 

Les malalties respiratòries són les que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d'òrgans i teixits necessaris per a respirar. La funció d'aquests òrgans i teixits és garantir és el subministrament de l'oxigen a cos, necessari per al metabolisme cel·lular i l'eliminació del diòxid de carboni resultant d'aquest metabolisme. 

A Catalunya, dos milions de persones conviuen actualment amb un problema de salut respiratòria. Una altra dada impactant: un de cada quatre catalans mor per una malaltia respiratòria; això representa 10.000 morts cada any, 27 al dia, una cada hora.

Les malalties respiratòries poden afectar tothom, adults i infants, i representen una disminució en la qualitat de vida i el segon motiu d'ingrés hospitalari. Tenen una alta incidència en la infància i en la gent gran i són una important causa de mort en infants de menys de cinc anys a tot món.

Segons la comunitat científica, la pol·lució, les partícules contaminants atmosfèriques i el tabac són les principals causes que provoquen les patologies respiratòries. Però també n'hi ha que tenen un origen infecciós (bacteris, virus, fongs), immunitari i amb component genètic.

Aquesta és la segona edició de La Marató que es dedica a les malalties respiratòries. La primera es va fer l'any 2003. 


Dos milions de persones afectades a Catalunya 

Hi ha 350 malalties respiratòries reconegudes. A Catalunya, a més de les malalties cròniques de l'aparell respiratori més freqüents: malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l'asma i les apnees del son, que limiten greument les activitats de la vida diària.

Hi ha un altre grup de patologies, com ara les malalties intersticials pulmonars, la hipertensió arterial pulmonar, les bronquièctasis, la fibrosi quística i el dèficit d'alfa-1-antitripsina, que afecten més de 200.000 persones i en redueixen molt l'esperança de vida.

No tan prevalents, però de gran impacte per la seva gravetat, són la fibrosi pulmonar, el càncer de pulmó i la tuberculosi.

Pel que fa a la mortalitat, aquestes malalties representen la tercera causa de mort a Catalunya (després del càncer i les malalties cardiovasculars), amb 10.000 defuncions el 2022.

A més, representen el 10% dels ingressos hospitalaris, el 6% dels motius de consulta als centres d'atenció primària, el 25% de les visites pediàtriques.  Són una de les causes més importants en la disminució de la qualitat de vida de les persones. 


Potenciar la recerca gràcies a les donacions a La Marató

Catalunya és capdavantera mundial en recerca pneumològica.

Els diners recaptats a la 33a edició de La Marató permetran millorar la prevenció, el diagnòstic precoç, el tractament adequat i la rehabilitació dels pacients amb malalties respiratòries.

Altres àrees de recerca que es veuran beneficiades gràcies a La Marató són la incorporació de la telemedicina i la telemonitorització en el seguiment dels pacients; la recerca de nous biomarcadors i dianes terapèutiques; el desenvolupament d'anticossos monoclonals per al tractament de les al·lèrgies respiratòries o el càncer de pulmó; l'increment de la innovació tecnològica i la implementació de cribratges preventius.

Des del 1992, La Marató ha recaptat 245 milions d'euros i ha finançat 1.022 projectes de recerca, desenvolupats per 1.710 equips d'investigació que han implicat 10.000 investigadors, gràcies a la solidaritat de la ciutadania. Això la converteix en una de les principals fonts impulsores de la recerca a Catalunya.

ARXIVAT A:
SalutLa Marató
Anar al contingut