Les llambordes "Stolpersteine", un homenatge als represaliats pel feixisme
La llamborda o "Stolpersteine" d'homenatge a Lluís Companys davant del Palau de la Generalitat (EFE/Marta Pérez)

Les llambordes "Stolpersteine", un homenatge als represaliats pel feixisme

Amb la pedra d'homenatge al president Companys, a Catalunya hi ha més de 240 d'aquestes llambordes contra l'oblit

RedaccióActualitzat

Una petita placa quadrada i daurada, que porta un nom inscrit i que recorda que aquella persona va ser víctima del nazisme. Són les "Stolpersteine" ("pedres que fan ensopegar"), un petit monument creat per l'artista alemany Gunter Demnig com a homenatge als represaliats pel feixisme.

La idea és que es muntin a terra, davant del lloc on van viure les víctimes, perquè així només fa falta el permís de les autoritats locals per col·locar-les. Formen part del paisatge i els vianants se les troben sense que dominin per sobre de la resta de l'espai.

Una llamborda com aquesta homenatja, des d'aquest 15 d'octubre i davant del Palau de la Generalitat, el president Lluís Companys, afusellat ara fa 80 anys al Castell de Montjuïc per la dictadura franquista.

 

 

De llambordes "Stolpersteine", n'hi ha per tot Europa. Es van començar a posar als anys 90 davant de les cases on vivien persones que van ser víctimes del feixisme. Ara ja n'hi ha 75.000 repartides per places i carrers en una vintena de països europeus, gairebé sempre davant dels domicilis on havien viscut els represaliats.

A Alemanya, on la cura de la memòria històrica és un dels pilars de la democràcia, n'hi ha unes 8.000 només a Berlín.


242 "Stolpersteine" a Catalunya des del 2015

A Catalunya, la primera llamborda contra l'oblit es va muntar el 2015 a Navàs i, des de llavors, ja n'hi ha 242 per tot el territori, com la que es va instal·lar als Guiamets, en homenatge a Neus Català, morta l'abril de l'any passat.

 

També n'hi ha a municipis com Granollers, Mataró, Sabadell, Prats de Lluçanès, Torà, Olesa de Montserrat, Figueres i Girona, entre molts altres.

La idea de fer una llamborda pel president Companys va arrencar fa uns 3 anys per iniciativa de l'entitat alemanya Associació Colònia-Barcelona. per l'agermanament de les dues ciutats. Ho van proposar al Memorial Democràtic de la Generalitat, que va acceptar-ho ràpidament.

D'aquesta manera, s'incorpora en aquesta xarxa internacional de memòria la figura de Companys, víctima del nazisme en ser detingut a França per agents de la Gestapo i entregat a l'Espanya franquista, com recorda Jordi Font, director del Memorial Democràtic:

"És un memorial transfronterer, internacional i la figura de Lluís Companys escenifica i posa en evidència, justament, aquesta col·laboració entre el nazisme i el franquisme pel que fa a la repressió."

 

Vuitanta anys després del seu afusellament, i superades algunes discrepàncies entre l'Ajuntament i la Generalitat pel lloc definitiu on posar-la, l'"Stolpersteine" de Companys ha quedat definitivament instal·lada a la plaça de Sant Jaume, just davant del Palau de la Generalitat.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
Anar al contingut