Els col·legis d'infermeria alerten que alguns gels hidroalcohòlics no són efectius

Per prevenir la Covid, la concentració d'alcohol ha de ser d'entre el 70 i el 90% i cal comprovar a l'etiqueta que compleix la norma recomanada

Sílvia MateuActualitzat

Juntament amb la distància i la mascareta, el rentat de mans és una eina imprescindible per evitar el contagi del coronavirus SARS-CoV-2. És preferible rentar-se a fons amb aigua i sabó però, quan no és possible, el gel hidroalcohòlic s'ha convertit en un bon substitut quan sortim al carrer. Qui més qui menys, tothom en té a la bossa o al cotxe i en trobem a l'entrada de les botigues i molts centres de treball.

Però tots els gels no protegeixen igual i cal evitar que donin una falsa sensació de seguretat, com ha alertat el Consell General d'Infermeria, que agrupa una cinquantena de col·legis d'Espanya.

 

La concentració d'alcohol és un dels aspectes clau a tenir en compte i no pot ser ni massa baixa ni tampoc massa alta. S'aconsella, com a òptima, una concentració del 70% per eliminar bacteris i virus. Per sota del 60% no és efectiu, però tampoc per sobre del 90%, perquè el gel s'evapora massa ràpid i no té temps d'eliminar-los.

 

 

Des dels col·legis d'infermeria també destaquen que cal fixar-se en l'etiqueta de l'ampolla i mirar que sigui viricida, desinfectant o antisèptic, que no és igual que higienitzant, que no té una eficàcia demostrada. Cal comprovar que compleix la norma UNE-EN 14476, que correspon al producte viricida.

 

Cal comprovar a l'etiqueta que és un gel viricida (Europa Press)

 

El Ministeri de Sanitat publica una llista actualitzada amb els productes autoritzats per l'Agència Espanyola del Medicament que han demostrat eficàcia contra el virus, d'acord amb aquesta norma.

En qualsevol cas, per rentar-se correctament les mans amb hidrogel, cal fregar-les bé per totes les zones, sense oblidar-se dels dits polze, i esperar que estiguin ben seques. El procés ha de durar entre 20 i 30 segons.

 

Un dispensador de gel a l'entrada d'una classe (EFE/Nacho Gallego)

 

També cal recordar que aquests gels tenen un percentatge alt d'etanol i, per tant, són inflamables, per la qual cosa cal allunyar-los dels focus de calor.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut