Els tres reactors de Fukushima més afectats pel tsunami del 2011 acumulen més de 800 tones de combustible nuclear fos
Els tres reactors de Fukushima més afectats pel tsunami del 2011 acumulen més de 800 tones de combustible nuclear fos (Reuters/ Kim Kyung-Hoon)
Japó

Les imatges de l'interior de Fukushima alerten sobre l'estat de la central nuclear

El vídeo que un robot teledirigit ha captat a l'interior del reactor mostren danys al mur de contenció i possibles fuites de restes radioactives

Actualitzat

Han passat 12 anys del desastre nuclear de Fukushima, al Japó. L'11 de març de 2011, la central nuclear es va veure greument afectada pel terratrèmol i posterior tsunami que va arrasar la costa del Japó.

Fukushima estava teòricament preparada per resistir els efectes d'un terratrèmol, però no pas l'impacte del tsunami posterior. La força de l'aigua va provocar diverses explosions d'hidrogen, que van causar la fusió dels nuclis d'alguns reactors. 

Ara, unes imatges d'un dels tres reactors més afectats pel tsunami han fet saltar les alarmes. Els tres reactors de Fukushima acumulen més de 800 tones de combustible nuclear fos, amb gran càrrega de radioactivitat.

Un vídeo enregistrat pels equips de vigilància mostra diverses parts de l'estructura d'acer principal exposades a l'acció de l'aigua del mar. També es veu com el mur exterior del formigó té diverses escletxes.

Unes imatges que fan dubtar que el reactor pugui resistir l'embat d'un altre terratrèmol, ni tan sols de menys intensitat.


S'ha publicat un resum de les 39 hores de gravació captades pel robot submarí teledirigit ROV-A2 a l'interior de la Unitat 1 de Fukushima. 

Al vídeo, asseguren els responsables de Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), s'aprecien equips desplaçats i altres restes, possiblement combustible nuclear que es va desprendre del nucli, i es va endurir i amuntegar a la càmera de contenció primària fins a arribar a una altura de mig metre. Part d'aquestes restes del combustible fos dins el reactor podrien haver passat traspassat els fonaments de formigó.

El vídeo mostra parets de formigó danyades que deixen al descobert pilars d'acer de l'estructura
El vídeo mostra parets de formigó danyades que deixen al descobert pilars d'acer de l'estructura (Reuters)


Davant les alarmants notícies de l'estat actual dels dipòsits de la central nuclear, el governador de Fukushima, Masao Uchibori, ha instat els operadors de la planta a fer una avaluació urgent dels nivells de resistència als terratrèmols.

Aquesta informació, ha dit el governador, es farà arribar tan bon punt la tinguin a la població per alleujar la inquietud que les últimes imatges han provocat al país.

El portaveu de l'elèctrica japonesa TEPCO, propietària de la central de Fukushima, ha sortit al pas de les crítiques i assegura que l'estructura de contenció d'acer està "en gran part" intacta. Han anunciat que faran un seguiment de les dades obtingudes i buscaran alternatives per si cal millorar la resistència del reactor malmès.

 

ARXIVAT A:
JapóFukushima
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut