Milions de turistes visiten cada any la badia on hi ha aquestes roques que semblen besar-se (Wikimedia Commons/Nguyen Thanh Quang)

Les icòniques Roques del Petó, al Vietnam, en perill de desaparèixer

L'augment del nivell del mar i la pressió humana n'estan provocant una erosió accelerada

RedaccióActualitzat

Les icòniques Roques del Petó, també conegudes com Hon Trong Mai o The Kissing Rocks, a la badia de Ha Long, al nord del Vietnam, podrien tenir els dies comptats. Segons un estudi científic, l'augment del nivell del mar, afegit als moviments geològics i tectònics i a la pressió humana, estan provocant l'erosió de les emblemàtiques roques, un important reclam turístic d'aquest país asiàtic.

L'informe, fet públic aquest passat juliol per l'Institut de Geociències i Recursos Minerals del Vietnam, adverteix que les roques bessones tenen profundes fissures i que podrien col·lapsar si no es prenen mesures urgents per frenar-ne l'accelerada erosió que pateixen.

Ho resumeix Ho Tien Chung, membre de l'Institut que ha fet l'estudi: 

"Hi ha molts factors que afecten Hon Trong Mai, com ara les onades, el vent, l'aigua, les marees, els corrents, les plantes i les persones".

Ho Tien Chung afegeix que les activitats humanes, inclosa la pesca il·legal i el turisme no regulat, acceleren encara més els processos d'erosió i esllavissades de terra en aquesta zona.

"Amb la marea baixa, qualsevol pot veure, a simple vista, que el peu de suport de les roques s'està erosionant, provocant un risc de col·lapse si no es prenen mesures per protegir-les i reforçar-les aviat". 

Els científics proposen implementar tot un seguit de solucions tècniques per evitar la seva desaparició. Una de les propostes que apunten podria passar per injectar ciment a les esquerdes dels illots i, així, apuntalar els seus fonaments.

També centren el focus en la necessitat d'aplicar mesures que regulin les activitats turístiques, com per exemple limitar la velocitat dels vaixells turístics que s'acosten a les roques i també convèncer els pescadors locals perquè s'abstinguin de treballar al voltant de les Hon Trong Mai

La badia de Ha Long és una important atracció turística del Vietnam (Wikimedia Commons/Eyeklik)

Cada any milions de turistes visiten la badia de Ha Long, a la província de Quang Ninh, on hi ha centenars de petits illots. Amb una superfície d'uns 1.553 quilòmetres quadrats, la badia té un valor geològic i geomorfològic molt important.

Les Roques del petó, amb una alçada de gairebé 14 metres, es presenten com una única estructura inclinada amb múltiples fractures. Això és degut als moviments geològics i tectònics, juntament amb la influència dels nivells de l'aigua del mar.

L'any 2016 la part superior d'un famós illot d'aquesta zona, conegut com a Thien Nga (cigne) ja es va desprendre, desapareixent sota les aigües.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaÀsia
Anar al contingut