Fotografies d'un dels migrants del projecte "Passatgers", de César Dezfuli (World Press Photo)

Les guanyadores regionals del World Press Photo 2023: migracions, Ucraïna i l'Iran

World Press Photo revela la selecció de 24 fotos guanyadores de les 6 regions del món, entre les quals el mes que ve s'escolliran les millors de l'any passat

RedaccióActualitzat

El concurs de fotoperiodisme World Press Photo ha fet públiques aquest dimecres les 24 fotos guanyadores de les 6 regions del món en les 4 categories de millors fotografies del 2022.

Les han escollit 6 jurats de cadascuna d'aquestes regions i, d'aquí a 3 setmanes, el 20 d'abril, es coneixerà quines d'aquestes fotografies són les seleccionades com a millors del món.

El president del jurat mundial que ho farà, Brent Lewis, que és editor fotogràfic del diari nord-americà The New York Times, s'ha mostrat satisfet d'aquesta primera selecció:

"Les fotografies escollides per representar el 2022 són indicatives d'aquest moment i serviran com a documents històrics perquè les generacions futures puguin mirar enrere, i esperem que n'aprenguin alguna cosa."

Fotografia del projecte "Passatgers", de César Dezfuli (World Press Photo)

La peripècia vital de 118 "passatgers"

Entre els guanyadors d'aquest any a la regió europea hi ha el madrileny César Dezfuli, en la categoria Format obert, amb la sèrie "Passengers" ("Passatgers").

És un projecte començat el 2016, quan va fotografiar els 118 migrants que anaven en una barca inflable localitzada a la deriva a prop de la costa de Líbia.

Aquell dia els van rescatar i van poder arribar a Europa, i durant 7 anys Dezfuli s'ha dedicat a buscar aquelles persones pel continent, n'ha localitzat 105 i s'ha trobat amb 75.

En el projecte mostra fotografies de la seva vida quotidiana i també contrasta el seu aspecte amb el que tenien el dia que els van rescatar a alta mar al Mediterrani:

Fotografies d'un dels migrants del projecte "Passatgers", de César Dezfuli (World Press Photo)

L'objectiu del projecte de Dezfuli és mostrar els recorreguts diametralment oposats que han fet aquelles persones que van arribar a Europa el mateix dia:

"Estic tractant d'esbrinar quines variables fan que una persona estigui més integrada que una altra, si és pels diferents sistemes d'acollida, per les característiques de la societat que l'ha acollit, o si està relacionat amb qüestions individuals de cada persona."

Segons explica, alguns passen temporades vivint al carrer, mentre que d'altres han format famílies, fan feines molt qualificades o es dediquen a l'activisme social:

"Cada història és única."

Fotografia del projecte "Passatgers", de César Dezfuli (World Press Photo)

Dezfuli, de 32 anys i d'origen espanyol i iranià, ha publicat "Passengers" al diari neerlandès De Volkskrant, i n'ha fet també una vintena d'exposicions arreu d'Europa i del món.

És un projecte que recorda molt "Balseros", el documental de Carles Bosch que va fer el seguiment durant anys d'uns quants cubans que van anar als Estats Units amb barca.

Fotografia del projecte "Ferides de guerra", d'Emilio Morenatti (World Press Photo)

Amputacions fruit de la invasió russa a Ucraïna

Entre els guanyadors d'aquest any també hi ha Emilio Morenatti, responsable de fotografia d'Associated Press establert a Barcelona, que amb la sèrie "War Wounds" ("Ferides de guerra") ha rebut una menció d'honor.

L'ha feta a la guerra d'Ucraïna retratant persones que han patit amputacions i explica que ell, que va perdre la cama treballant a l'Afganistan, hi ha vist un paral·lelisme amb la invasió russa:

"L'amputació és una ferida definitiva. Per a mi una invasió i una amputació tenen una similitud, que he explorat i he comentat amb tots els pacients que he fotografiat."

Fotografia del projecte "Ferides de guerra", d'Emilio Morenatti (World Press Photo)

Al concurs World Press Photo 2023 hi han participat 3.752 fotògrafs de 127 països, que han concursat amb 60.448 fotografies.

Els 24 guanyadors s'han escollit dins les 4 categories diferents en les 6 regions mundials establertes l'any passat per primera vegada.

Les categories són "Fotografies individuals", "Reportatges gràfics", "Projectes a llarg termini" i "Format obert", i també s'han atorgat algunes mencions d'honor.

La majoria dels 24 guanyadors, 16, són fotògrafs locals, i són de 23 països diferents d'Àfrica, Àsia, Europa, l'Amèrica del Nord, l'Amèrica Central i l'Amèrica del Sud, i el sud-est d'Àsia i Oceania.

Els guanyadors d'aquest any han centrat les seves obres en temàtiques d'actualitat com la guerra d'Ucraïna, l'Afganistan controlat pels talibans o aspectes diferents de la crisi climàtica.


Exposició a Barcelona a finals d'any

Les fotografies guanyadores es podran veure a Barcelona a finals d'any, del 9 de novembre al 17 de desembre, en una exposició al Centre de Cultura Contemporània, el CCCB.

Aquesta exposició, organitzada per la fundació Photographic, tindrà visites guiades per a escoles i per al públic en general que permetran conèixer a fons les històries que expliquen les fotografies.

Aquestes són algunes de les fotografies premiades en aquesta primera fase, que aspiraran a guanyar els premis mundials que es coneixeran el 20 d'abril:

Fotografia del projecte "Alpaqueros" d'Alessandro Cinque (World Press Photo / National Geographic)

 

Fotografia del projecte "No puc sentir els ocells", de Fabiola Ferrero, Veneçuela (World Press Photo)

 

Fotografia del projecte "No puc sentir els ocells", de Fabiola Ferrero, Veneçuela (World Press Photo)

 

Fotografia de la sèrie "Campions del món", de Tomás Francisco Cuesta, Argentina (World Press Photo / France Press)

 

Fotografia del projecte "La casa dels gais daurats", de Hannah Reyes Morales, Filipines (World Press Photo / The New York Times)

 

Fotografia del projecte "El gran oblit", de Lee-Ann Olwage, Sud-àfrica (World Press Photo / Der Spiegel)

 

Fotografia del reportatge "Nova capital", de Nick Hannes, Bèlgica (World Press Photo)

 

Fotografia del reportatge "El preu de la pau a l'Afganistan", de Mads Nissen, Dinamarca (World Press Photo / Panos Pictures)

 

Fotografia del reportatge "El preu de la pau a l'Afganistan", de Mads Nissen, Dinamarca (World Press Photo)

 

Fotografia del reportatge "El preu de la pau a l'Afganistan", de Mads Nissen, Dinamarca (World Press Photo / Panos Pictures)

 

Fotografia del projecte "Aquí, les portes no em coneixen", de Mohamed Mahdy, Egipte (World Press Photo)

 

Fotografia del projecte "Iana i Victor", d'Alkis Konstantinidis, Grècia (World Press Photo / Reuters)

 

Fotografia de la sèrie "El setge de Mariúpol", d'Evgeniy Maloletka, Ucraïna (World Press Photo / Associated Press)

 

Fotografia del projecte "Dona, vida, llibertat", de Hossein Fatemi, Iran (World Press Photo)

 

Fotografia del projecte "Transició Net-Zero", de Simone Tramonte, Itàlia (World Press Photo)

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsFotografia Ucraïna
Anar al contingut