Barcelona

Les escoles triaran els professors per cobrir les vacants a partir del setembre

Les escoles podran triar la meitat dels professors segons els perfils que necessitin per cobrir les vacants. El nou sistema es començarà a aplicar primer en alguns centres i després s'anirà estenent. El decret l'ha aprovat aquest dimarts el Consell Executiu.

RedaccióActualitzat

Aprovat el decret de plantilles per a les escoles. Els directors podran triar els professors interins segons la necessitat del centre. Ara mateix, quan en una escola s'ha de cobrir una substitució, es recorre a la borsa de personal docent. Qui té més punts en aquesta llista ordenada segons els dies treballats obté la plaça. Però aquest sistema té els dies comptats, perquè, a part de l'antiguitat, es volen valorar altres mèrits.

Els directors podran demanar perfils concrets per als seus centres. Posem per cas que un director necessita un professor de matemàtiques. L'interessa que sàpiga idiomes i que pugui fer la classe en anglès. També que tingui coneixements de noves tecnologies i que sigui polivalent per donar una altra assignatura. El director enviarà aquestes característiques al Departament d'Ensenyament, que li enviarà un llistat amb les 20 primeres persones de la borsa que les compleixin. D'aquestes, el director s'haurà d'entrevistar amb un mínim de tres abans de triar el seu candidat.

A partir del setembre

Malgrat que encara s'han de concretar diversos aspectes del nou procés, en els nomenaments que es facin a l'estiu ja es tindrà en compte quins aspirants s'adapten millor al perfil que especifiqui el director.

Amb aquest sistema es podrà demanar un màxim del 50% de la plantilla, però es trigarà a arribar a aquest percentatge, perquè actualment gairebé el 70% dels docents tenen destí fix. Si un equip directiu no demana res concret, se li assignarà el personal amb el sistema actual.

Interins 4 mesos de prova

Una altra novetat del decret aprovat aquest dimarts és que els interins o substituts sense experiència estaran a prova durant quatre mesos i seran avaluats pel director. Si l'avaluació és negativa i la inspecció la ratifica, el mestre quedarà exclòs de la borsa i haurà de superar una prova per tornar-hi a ingressar.

Durant els mesos en què s'ha discutit el decret, els directors, en general, s'hi han mostrat a favor. Creuen que serà una millora per al sistema. En canvi, entre els docents, hi ha molts més dubtes. Els sindicats o l'assemblea de docents alerten que s'obre la porta a arbitrarietats i temen nomenaments a dit. El departament assegura que hi haurà transparència i un concurs de mèrits real.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut