Les escoles poden exigir als alumnes que encenguin la càmera durant les classes virtuals

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades avala la mesura, també per als menors de 14 anys, tot i que reconeix el dret dels alumnes a oposar-s'hi

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Ja no es podran fer classes en línia amb la càmera apagada si els professors demanen a l'alumnat, de forma justificada, que la mantinguin encesa.

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades permet als centres educatius exigir els alumnes de qualsevol edat (tant si són menors com majors de 14 anys) que mantinguin activa la càmera durant les classes virtuals. 

Considera que, en l'actual context de pandèmia, aquest tractament de les dades personals, inclosa la imatge, és lícit si és proporcional, perquè es basa en l'interès públic, fins i tot sense tenir l'autorització de l'alumnat ni de pares o tutors.

La decisió de l'APDCAT es fonamenta en el fet que els centres educatius tenen l'obligació legal d'assegurar i garantir la funció educativa del seu alumnat, una missió que es considera "d'interès públic".

A més, afegeix que la llei d'educació els habilita legalment per al tractament de les dades necessàries per a l'exercici d'aquesta funció docent i orientadora, sense necessitat que l'alumne o, si s'escau, els pares o representants legals, n'atorguin el consentiment.

La decisió respon la consulta d'una entitat educativa que volia saber si podia obligar els alumnes a activar la càmera durant les classes i si l'alumnat podia negar-s'hi al·legant el seu dret d'imatge i/o privacitat.

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades troba lícit el tractament de les dades personals dels alumnes, inclosa la seva imatge, quan sigui necessari per al desenvolupament de les classes virtuals. Això sí, en descarta la gravació, que considera "invasiva", llevat que sigui imprescindible per a l'activitat.

El dictamen té en compte l'actual situació de pandèmia i recorda que les autoritats sanitàries i educatives prioritzen la formació a distància i les classes en línia davant la presencialitat, en determinats supòsits, una normativa que els centres educatius han d'aplicar.

El dictamen demana, però, un ús mínim i proporcional d'aquestes dades per part dels centres i que es tinguin sempre en compte, entre d'altres, l'edat dels alumnes i el tipus d'activitat per a la qual se'ls exigeix activar la càmera per veure'ls de manera contínua. 

Proposa, per exemple, l'ús alternatiu del xat com a mecanisme adequat per a la interacció amb l'alumnat més gran o un ús només puntual de la càmera, segons la matèria o activitat. 


L'alumne té dret a oposar-s'hi

Finalment, l'APDCAT recorda que, com en qualsevol altre cas, la normativa de protecció de dades preveu que també l'alumnat pugui exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió o oposició, entre d'altres, al tractament de les seves dades personals, ja sigui directament o a través dels pares o tutors.

Sobre el dret d'oposició, l'APDCAT especifica que el podran demanar els alumnes majors de 14 anys o bé els pares o tutors legals i que caldrà que "es fonamenti en motius relacionats amb la situació particular de l'alumnes o del seu entorn familiar".

Per fer-ho, hauran de tramitar una sol·licitud a la qual l'escola haurà de donar una resposta "adequada a les circumstàncies particulars plantejades en casda cas", en el termini màxim d'un mes.

 

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus Covid-19Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut