Les dues versions de la resposta de Brussel·les cuegen encara en el penúltim dia de campanya

Actualitzat

La resposta de Brussel·les davant les dues versions del document amb el posicionament de la Comissió Europea sobre la independència no convenç Junts pel Sí, que reclama una investigació més a fons del tema. L'afer del document de Brussel·les ha estat present, avui, en alguns actes del penúltim dia de la campanya per a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge. Queda un dia i mig de campanya i els partits premen l'accelerador i miren de sumar vots.

Junts pel Sí

A Junts pel Sí consideren un fet insòlit i una voluntat explícita de manipular la polèmica dels dos documents sobre les conseqüències d'una declaració unilateral d'independència. Per això, avui han enviat una carta firmada pels eurodiputats Ramon Tremosa, Ernest Maragall i Josep Maria Terricabras al president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, en què li demanen que la investigació tingui resultats abans de diumenge, dia de les eleccions.

"Avui mateix enviarem aquesta carta que signem Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall i jo mateix tot demanant a la Comissió que aquesta investigació es resolgui abans de diumenge per tal restablir la neutralitat manipulada de la Comissió en aquesta campanya electoral."

"És un error garrafal perquè posa de manifest que una vegada més el govern del Partit Popular ha volgut manipular les institucions europees."

En una roda informativa amb Raül Romeva i amb els eurodiputats, el representant permanent de la Generalitat a Brussel·les, Amadeu Altafaj, ha qualificat de vergonyós l'incident i ha afirmat que Catalunya és i serà a la Unió Europea.

"La Comissió Europea no s'ha pronunciat perquè no hi ha hagut una petició explícita d'un estat membre. No ha emès un dictamen jurídic sobre aquest supòsit."

Josep Maria Terricabras ha anunciat que el Parlament Europeu enviarà a Catalunya una missió de la Comissió d'Afers Constitucionals per tenir informació de primera mà sobre el procés. Tot i que no hi ha una data fixada, la missió vindrà a Catalunya després de les eleccions espanyoles.

"Quan aquests comitès envien missions és perquè veuen que hi ha un conflicte, un problema i que el volen conèixer de primera mà."

Maragall ha afirmat que Europa ha decidit posar Catalunya en l'agenda europea i que el 27-S el país passarà amb nota la ITV democràtica europea. Mentrestant, alguns ja han pogut votar, com ara Josep Guardiola, des de Munic.

PSC

A falta de música, el cap de llista del PSC i el número 1 del PSOE han continuat passejant pel mercat de Santa Perpètua de Mogoda. Iceta ha disculpat la comparació que va fer ahir Felipe González entre el dret d'autodeterminació a la Unió Soviètica de Lenin i el que defensen els partits independentistes catalans.

"Ióssif Stalin va autodeterminar diversos milions de soviètics portant-los a Sibèria des dels seus llocs d'origen."

"Trobar exemples a la història en altres països sempre és arriscat, però Felipe González és molt bon amic dels catalans."

Iceta ha comparat al candidat popular Albiol amb Wert pel que ha dit aquest matí sobre l'escola catalana.

PPC

El cap de llista del Partit Popular ha dit avui que és una vergonya i que és inadmissible el nivell de manipulació del govern català a les escoles. García Albiol ha afirmat que si guanya les eleccions caldrà prendre mesures perquè això canviï, i ha deixat la porta oberta a revisar les competències educatives de la Generalitat perquè, segons diu, s'adoctrina els nens.

"Amb el suport d'aquest Departament d'Ensenyament a bastantes escoles de Catalunya s'està manipulant la història de Catalunya i Espanya, i s'atia l'odi en contra de tot el que és espanyol."

Albiol també ha dit que preveuen un xec escolar en funció de la renda familiar.

Catalunya Sí que es Pot

La candidatura de Catalunya Sí que es Pot ha visitat avui Viladecans per donar suport a les reivindicacions dels treballadors de l'hospital local perquè, segons ells:
 

"La privatització progressiva dels hospitals està convertint la salut en paper mullat. No podem parlar de sobirania si els nostres fills i néts poden ser la primera generació que no gaudeixi d'una sanitat pública de qualitat."

Al seu torn, Lluís Rabell s'ha referit a l'escàndol que ha generat la traducció de la resposta de Juncker a l'eurodiputat del PP Santiago Fisas, dient:

"Jo crec que al senyor Rajoy, als seus assessors i els seus traductors seria bo, útil i saludable democràticament que el dia 20 de desembre els donéssim el comiat definitiu."

Unió

Ramon Espadaler ha fet una crida perquè ningú dubti de votar Unió Democràtica i ha alertat que, si guanyés Junts pel Sí, hi hauria un govern radical d'esquerres. També ha demanat que no es frivolitzi amb les pensions.

"No es pot dir a la gent: 'Escolti, pensionista, vostè cobrarà un 10% més de pensió si vota independència'. O l'altre extrem: 'Vostè no cobrarà pensió si Catalunya és independent. Siguem rigorosos. Hi ha gent que pateix en aquests moments per la seva pensió. I a nosaltres no ens trobaran en el discurs de la por."

Ciutadans

En un esmorzar a Madrid amb Albert Rivera, Inés Arrimadas ha assegurat que Ciutadans és l'única alternativa a Mas i ha fet una petició al PP i al PSOE:

"L'escenari que em plantejo ara mateix no és sortir a pactar, sinó sortir a guanyar. Però sí que espero que aquests partits estiguin a l'altura i ens deixin governar, com han fet sempre amb els partits que ens volen separar."

Rivera diu que vol defensar Catalunya a Madrid:

"Catalunya es governa també des de La Moncloa, senyors. I si jo sóc president del govern espanyol també governaré per als catalans, no l'entregaré a Convergència, ni al clan Pujol ni a Carod-Rovira."

CUP

Musclada popular de la CUP a la Barceloneta, en un ambient d'allò més festiu. La formació està convençuda que serà imprescindible per formar una majoria independentista al Parlament. Una certesa que, segons el cap de llista, Antonio Baños, ha fet que la por hagi canviat de bàndol, i siguin ara els rics i poderosos els que estan espantats.

"Per primera vegada després de set anys, després de retallades, després d'humiliacions, després d'atur, després d'indgnitat, de tot el que hem passat, el poble s'hi torna, el poble s'ha organitzat i ara som decisius."

Recortes Cero-Els Verds

Un dels dos partits sense representació parlamentària que es presenten en aquestes eleccions és Recortes Cero-Els Verds. Una candidatura que aposta per posar fi a l'austeritat. Aquests dies presenten el seu programa en carpes com aquesta. Un dels punts principals és un pla per redistribuir la riquesa perquè cap persona cobri menys de 1.000 euros i que cap no tingui un salari superior als 10.000. Aposten per la unitat de les nacionalitats i regions d'Espanya.

Jordi Martínez Rigol, cap de llista de Recortes Cero-Els Verds:

"Som l'única candidatura que posem números i d'on han de sortir els recursos. Per nosaltres, si es retallés tot el malbaratament dels recursos que hi ha a la Generalitat i s'acabés amb la corrupció --que hi ha estudis que parlen de 6.000 milions d'euros l'any--, es podria fer un complement perquè cap pensionista cobrés menys de mil euros al mes."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut