Madrid

Les dones registren més atur i veuen com s'eixampla l'esquerda salarial per la crisi

A la UE, per cobrar com un home haurien de treballar 59 dies més a l'any de mitjana. Tot i tenir més bona formació, la seva entrada a la política o als consells directius encara depèn molt de les quotes.

RedaccióActualitzat
Aquest 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora, en un moment de crisi econòmica global que està fent que les dones registrin taxes d'atur més altes que els homes i eixamplant l'escletxa salarial. Pel que fa a la lluita per la paritat, millora la presència de les dones en política i als consells directius, però sempre per les quotes. Són les dades del recent informe de l'Organització Internacional del Treball, que assenyala que les dones han vist com la crisi ha destruït milions de llocs de treball i com han empitjorat les disparitats de gènere en l'atur a tot el món.

A la UE, per cobrar com els homes les dones haurien de treballar 59 dies més a l'any de mitjana, segons dades de l'Eurostat. En aquest aspecte, Espanya se situa exactament al mateix nivell que els seus col·legues europeus, que ja tenen una escletxa salarial del 16,2%.

Paritat i quotes

Les dones han augmentat la seva presència en política, però aquest increment encara depèn de les quotes, que són les responsables que el nombre de parlamentaries en el món hagi crescut un 1% el 2012 respecte a l'any anterior, segons les dades publicades aquesta setmana per la Unió Interparlamentària (UIP).

El Lobby Europeu de Dones, que agrupa les associacions de dones dels Vint-i-set, ha instat Brussel·les a aconseguir la paritat en les institucions europees i li ha demanat que actuï com a exemple per a les empreses i els organismes.

"Demanem a les institucions que donin exemple" per promoure la paritat, ha dit Anna-Maria Darmanin, membre de l'organització i vicepresidenta del Comitè Econòmic i Social Europeu. "Si busquem una representació adequada per països, per què no també per gènere?, s'ha preguntat.

"El 35% dels membres del Parlament Europeu són dones", ha exposat Serap Altinisik, membre del mateix lobby, i després de les eleccions de meitat de mandat del 2012 "només tres dels 14 vicepresidents del Parlament són dones". Per tant, això suposa un descens del 21%.

Pel que fa als 27 comissaris europeus, dos terços són homes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut