Anthony Rota, president del Parlament del Canadà, es disculpa reiterades vegades a la cambra per l'elogi al nazi Hunka (EuropaPress/Adrian Wyld)

Les disculpes del president del Parlament del Canadà per l'ovació del ple a un nazi

Les disculpes no han estat suficients, Rota ha acabat dimitint per haver elogiat Yaroslav Hunka, de 98 anys, com a "heroi ucraïnès" de la II Guerra Mundial, obviant que va ho va fer al bàndol nazi

Actualitzat

Les disculpes no han estat suficients. El president del Parlament del Canadà, Anthony Rota, ha presentat la seva dimissió. Dilluns demanar reiterades disculpes per haver elogiat una persona present a la tribuna de la cambra que va resultar ser nazi. 

El fet, que va passar durant la visita de Volodímir Zelenski, ha generat un gran malestar a la comunitat jueva, als partits representats i una posició incòmoda del govern canadenc davant Ucraïna.

"Les meves disculpes sinceres a la cambra, a tots i cadascun de vosaltres, que sou a la Cambra avui, i a tots els canadencs per haver passat per això".

Dijous passat, Rota va destacar la presència de Yaroslav Hunka, de 98 anys, un excombatent de la Segona Guerra Mundial, que va elogiar com un "heroi ucraïnès" per haver lluitat per la independència d'Ucraïna de Rússia. Hunka va ser ovacionat dempeus per tota la cambra, inclosos els presidents Zelenski i Trudeau. Però Hunka, que va rebre els aplaudiments emocionat, havia servit en una unitat del bàndol nazi.

Hunka rep emocionat l'ovació de tot el Parlament canadenc (Reuters)

L'Associació jueva del Canadà, CIJA, va informar el president de la Cambra dels Comuns d'aquest fet, alhora que qualificava la situació de "força pertorbadora" i reclamava que "fets com aquest no poden tornar a passar".
 

Vergonya i reiterades disculpes

Rota va demanar disculpes pel que va qualificar de "descuit" i es va fer totalment responsable de la iniciativa, al·legant que no tenia tota la informació

"Posteriorment, he tingut més informació que em fa lamentar la meva decisió de reconèixer aquesta persona. Vull demanar disculpes a la cambra i lamento profundament haver ofès a molts amb el meu gest i comentaris."

També va exculpar el president Trudeau, el gabinet del qual no va ser informat de la presència d'Hunka, i els representants de la cambra, que es van fiar de les paraules de Rota a l'hora de sumar-se al reconeixement públic.

"Aquesta iniciativa va ser meva totalment. La persona en qüestió figurava només als meus escrits i després d'haver-me cridat l'atenció, ningú, inclosos vostès, els meus companys parlamentaris o Ucraïna, va tenir coneixement dels meus comentaris abans de pronunciar-los."

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va comparèixer al Parlament canadenc amb el president del país, Justin Trudeau (Reuters)

El president, Justin Trudeau, va acceptar les disculpes del president del Parlament, però va qualificar durament la situació "de vergonya profunda al Parlament del Canadà i, per extensió, a tots els canadencs, especialment per als diputats jueus i tots els membres de la comunitat jueva", va dir. Trudeau també va reafirmar el suport a Ucraïna. "Serà molt important que tots ens erigim contra la propaganda russa, la desinformació russa i continuem amb el nostre suport ferm i inequívoc a Ucraïna". 

Entre els retrets i la dimissió de Rota

Els grups representats a la cambra van rebre i acceptar les disculpes no pas sense retrets. Rota va demanar disculpes de nou: "Un cop més, vull demanar disculpes pel que va passar i dir-vos realment que la intenció no era avergonyir aquesta cambra", va reiterar.

La portaveu del govern, Karina Gould, va dir que, com a jueva i descendent de supervivents de l'Holocaust, s'ha sentit "particularment ferida". va reteure al president haver traït la seva confiança, la dels canadencs i la d'Ucraïna.

"Aquesta situació desafortunada ha estat profundament vergonyosa per al Parlament del Canadà i també per al president d'Ucraïna, que va venir aquí per amistat, que va venir aquí perquè som un aliat fort i confiava en els canadencs."

El portaveu del grup conservador, Andrew Scheer, va considerar l'incident "molt greu", justament durant la visita del president i la delegació ucraïnesos.

Hunka (a dalt), ovacionat pel ple del Parlament del Canadà dempeus, inclosos Zelenski i Trudeau (a baix) (Reuters)

El més dur va ser el portaveu del partit demòcrata, Peter Julian, que va demanar la dimissió de Rota. "El que va passar divendres va ser horrible. Va ser terrible. Va ser profundament perjudicial per a tants canadencs i per a persones d'arreu del món. I a conseqüència d'això ha de dimitir", va dir.
 

Hunka, a la divisió Galítzia de voluntaris nazis

Durant la Segona Guerra Mundial, Yaroslav Hunka va formar part de la 14a Divisió de Granaders Waffen de les SS, segons el Centre d'Amics de Simon Wiesenthal. Aquesta divisió, també coneguda com a divisió Galítzia (nom d'una regió situada entre Polònia i l'est d'Ucraïna), era una unitat de voluntaris ucraïnesos sota comandament nazi.

Tot i que cap tribunal ha trobat cap membre d'aquesta divisió culpable de crims de guerra, se'ls atribueix la mort de civils i jueus. I segons ha dit Dominique Arel, catedràtic d'estudis ucraïnesos a la Universitat d'Ottawa, a la cadena CBC, la divisió a la qual pertanyia Hunka havia atret milers de voluntaris ucraïnesos amb la promesa d'aconseguir la independència de Rússia.

Investiguen Hunka per crims a Polònia

Ara, el ministre d'Educació polonès, Przemislav Czarnek, ha demanat una investigació per comprovar si Hunka va cometre crims a Polònia, i, si així fos, demanar-ne l'extradició.

El ministre ha enviat una carta al president de l'Institut de la Memòria Nacional (IPN), que investiga crims nazis i comunistes, en què l'insta a "verificar immediatament els documents per saber si Yaroslav Hunka està buscat per crims al poble polonès i els polonesos d'origen jueu". "Les característiques d'aquests crims constitueixen la base per demanar la seva extradició al Canadà", va afegir Czarnek en aquesta carta.

ARXIVAT A:
Memòria històrica NazismeSegona Guerra MundialUcraïnaCanadà
Anar al contingut