Les despeses del 14F per partit: de les factures no acceptades a les evitables

Toc d'alerta de la Sindicatura de Comptes als partits per gastar-se més de 13,5 milions d'euros en sobres, paperetes i propaganda electoral

Actualitzat

La Sindicatura de Comptes demana que el govern o el Parlament avaluïn o regulin algunes despeses electorals, davant el malbaratament detectat en l'últim informe sobre les eleccions del 14 de febrer passat. Només l'enviament de paperetes, sobres i propaganda electoral va costar més de 13 milions i mig d'euros. L'informe també constata que sovint s'hi inclouen despeses no subvencionables, com restaurants o decoració.

Ciutadans va ser el partit que va gastar més recursos a la campanya electoral del 14 de febrer: 2 milions i mig d'euros. Tot i això, només va aconseguir 6 escons. El segueixen el PSC, amb una mica més de 2 milions i 33 escons; Esquerra, amb 1,6 M, i Junts, amb 1,5 M.

 

Són dades fetes públiques a l'últim informe de la Sindicatura de Comptes, on també destaca una xifra: 13 milions i mig d'euros (13.532.358,47 €). És el que va costar l'enviament de sobres, paperetes i propaganda electoral a la població. Davant del malbaratament de recursos econòmics i materials, des de la Sindicatura recomanen avaluar la seva eficiència i apostar per les noves tecnologies. Miquel Salazar, síndic major:

"El que li demanem és que algú avaluï, el govern o el Parlament, si és procedent o no aquest tipus de despesa, quan la digitalització a la societat catalana és un fet rellevant, i després de la pandèmia a més tots ens hem sobredigitalitzat."

 

Miquel Salazar és el nou síndic major de la Sindicatura de Comptes des del 15 de març, quan va pendre possessió del càrrec. Ja formava part de l'organisme des del setembre de 2021, després de ser designat pel Parlament a proposta del PSC. 


Les despeses no acceptades per la Sindicatura

Des de la Sindicatura també alerten que alguns partits, com el PSC, Vox, Junts, En Comú Podem i el PP, hi van incloure despeses no subvencionables perquè no eren necessàries per a la campanya, amb un cost total de 339.882,44 euros.

S'hi inclouen despeses d'estudi de vot, personal de seguretat, restauració, actuacions musicals o decoració.

 

El partit amb la xifra més elevada és el PSC. La Sindicatura ha detectat deu factures de despeses d'estudi del vot i sondeig electoral per 159.392,06 euros que no tenen la naturalesa de subvencionables, d'acord amb l'article 130 de la LOREG. En el cas de Vox, la Sindicatura ha detectat nou factures per 98.416,29 euros que corresponen a la contractació de personal de seguretat i el seu allotjament; i despeses de restauració. I en el cas de Junts es tracta d'onze factures per 35.552,68 € en concepte de despeses de restauració, despeses d'actuacions musicals, assessorament i impostos.

No s'aprecia cap irregularitat en el cas d'Esquerra, la CUP i Ciutadans.


Donacions privades

Només Junts i el PSC han rebut donacions privades. Concretament, Junts va rebre 93.429 € i el PSC 18.275 €. Tots dos partits es van endeutar: per 1.409.840 € en el cas de Junts, i 1.286.000 € en el cas del PSC.

Davant d'aquesta situació, des de la Sindicatura recomanen: "el legislador hauria de regular el buit legal existent referent a les noves formes de finançament privat mitjançant operacions d'endeutament com la concessió de microcrèdits realitzats amb plataformes digitals de finançament col·lectiu".

Pel que fa a aportacions del partit, Junts és qui menys va aportar a la campanya del 14F, només 59.554,97 €. El que més hi va aportar va ser Ciutadans, amb més d'1,8 milions d'euros, seguit de Vox, amb 1,4 milions d'euros.

La CUP-G i En Comú Podem van renunciar parcialment a l'import de la subvenció màxima prevista en funció dels resultats. El Departament d'Acció Exterior i Govern Obert va acceptar la renúncia parcial de la subvenció i va reduir les aportacions a 449.343,04 € per a la CUP i 456.318,17 € per a En Comú Podem.

La Sindicatura també considera, en el seu informe, que cal revisar l'acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament de partits polítics del 2001. Aquest acord va ser signat per CDC, ERC, ICV, PP, PSC i Unió Democràtica de Catalunya, però alguns d'aquests partits ja no existeixen i han aparegut nous actors.

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaEleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut