Es podrien evitar al voltant del 12% dels casos d'asma infantil sense l'exposició als gasos de les cuines de gas (iStock)

Les cuines de gas, sota la lupa pel vincle amb l'asma infantil: "És com ser fumador passiu"

Gairebé un 13% de l'asma infantil es pot atribuir a les cuines de gas, segons un estudi exhaustiu publicat als Estats Units

Actualitzat

"Cuinar amb gas incrementa el risc d'asma infantil". Aquesta etiqueta a tall d'advertiment podria constar en un futur pròxim als fogons de les cuines de gas natural o butà.

És una de les mesures, inspirada en els avisos de salut que inclouen els paquets de tabac, que reclamen una part de la comunitat científica i diverses organitzacions dels Estats Units.

Les cuines de gas estan en el punt de mira perquè un estudi exhaustiu desvela que cuinar amb gas dins de casa va associat amb un risc més alt per als infants a l'hora de desenvolupar malalties respiratòries com l'asma. El risc, afirmen, és comparable a ser fumador passiu.

L'estudi hi posa una xifra concreta. Es pot atribuir a l'impacte de les cuines de gas el 12,7% dels casos d'asma infantil que hi ha als EUA. Per tant, un de cada vuit.

A Europa, també al voltant dels 12% de casos es podrien evitar esquivant l'exposició als productes de la combustió del gas a casa, segons un altre informe que ha publicat l'Aliança Europea de Salut Pública.

Segons ha explicat al 324.cat el cap de la investigació nord-americana, Talor Gruenwald, la intenció era calcular el percentatge de casos d'asma infantil que "no existirien si els infants no haguessin estat exposats a les cuines de gas":

"En diem risc atribuïble a la població i és una xifra que ajuda els epidemiòlegs a entendre la relació entre un factor de risc i la malaltia. La dada que hem trobat, aquest 12,7% de mitjana, ens ha sorprès".

Segons explica Gruenwald des de Nova York, és un percentatge "relativament alt que demostra que tenim al davant un repte per a la salut pública".

Hi ha altres informes científics que han calculat un percentatge similar en el cas d'infants que són fumadors passius.

Hi ha més paral·lelismes. El científic aclareix que el fum del tabac és una font d'òxids de nitrogen o NO2, igual que les cuines de gas, i que també tenen altres compostos químics en comú.

El que és nociu són les substàncies derivades de la crema, explica, que genera uns gasos tòxics "producte de la combustió i coneguts irritants pulmonars que estan molt implicats en les malalties respiratòries".

Gruenwald és un ferm partidari de "col·locar etiquetes d'advertiment a les cuines de gas com les que es fan servir en els paquets de tabac".

Molts cuiners casolans i xefs valoren l'encant i la comoditat del foc viu per cuinar, però té efectes en la salut (iStock)

"La millor manera d'eliminar el risc seria no tenir cuines de gas", conclou. La inducció és "una molt bona opció, més eficient i segura, però sabem que econòmicament no tothom s'ho pot permetre".

Com a mal menor recomana utilitzar l'extractor d'aire de la cuina i fer una ventilació amb aire de l'exterior. Això "pot reduir el risc, però és important dir que no l'eliminarà".

La ventilació, un pal·liatiu clau

Les llars més humils i amb ingressos baixos tenen més probabilitats de patir efectes adversos. És més probable que no es puguin permetre una placa d'inducció i que casa seva sigui més petita i amb menys finestres.

O sigui, menys ventilada. I és que aquí hi ha una de les claus per posar-hi remei.

Així ho explica al 324.cat Carlota Sáenz de Tejada, investigadora sobre salut i habitatge d'ISGlobal. A dins de casa hauríem de posar en pràctica "hàbits saludables per minimitzar riscos".

"Cuinar amb una finestra oberta és un pal·liatiu, però no hi ha una recepta única que sigui bona per a totes les cases. Cal engegar la campana extractora contínuament mentre es cuina i afavorir la ventilació creuada, que generi corrents d'aire potents".

Per fer una ventilació efectiva:

"Primer cal obrir, per exemple, el menjador, perquè l'aire de la cuina tingui un punt de sortida directe. Ho hem de fer diverses vegades al dia, perquè no augmenti la concentració de CO2 ni altres partícules nocives. Potser només calen tres minuts, però ha de ser sovint. Amb una estona de bon matí no n'hi ha prou. Sabem que la ventilació no es fa servir correctament, sobretot a l'hivern."

Aquest dijous la investigadora ha presentat una completa guia amb recomanacions bàsiques i consells per a una bona ventilació.

Tendències arquitectòniques dubtoses

Entre les decisions arquitectòniques que juguen en contra de la ventilació, Sáenz de Tejada n'identifica almenys dues:

"La tendència de les cuines obertes ho està empitjorant. A banda, molts habitatges actualment només donen a una sola orientació, i això s'hauria de replantejar."

Les cuines obertes fan que els gasos de cuinar es propaguin més fàcilment per tota la casa (Pixabay)

"Els últim anys hem millorat l'eficiència energètica i aïllem molt bé els edificis, i això és molt bo, però estem dificultant la ventilació", afegeix l'experta en arquitectura i planejament urbà.

Per Sáenz de Tejada és important que la població faci un esforç per mantenir la bona qualitat de l'aire interior sense haver de recórrer a aparells purificadors sofisticats: "Els purificadors d'aire són massa cars, no són una alternativa factible per a la majoria de la gent".

"Fa anys que es legisla perquè sabem que els contaminants exteriors perjudiquen la salut i per això els monitoritzem. En canvi, falten "moltíssimes dades de l'interior dels habitatges", conclou.

Replantejar protocols mèdics

Ebymar Arismendi, pneumòloga a l'Hospital Clínic de Barcelona, és especialista en asma. Considera que el treball publicat és un estudi epidemiològic molt complet i que hauria de fer "replantejar protocols als hospitals".

"És un risc més, un factor important que cal incorporar en el dia a dia de la consulta. Fins ara no es parlava de com es cuina. Cal ser més específics i posar més el focus en la contaminació ambiental interior".

La contaminació dins de casa, afirma, és més important en els infants: "Són més sensibles i segurament estan sotmesos a menys entorns que els adults".

"No cal generar alarma, però la gent ha de ser molt conscient que cuinar amb gas és un factor més de risc, com ara el tabac. Les molècules més tòxiques del tabac precisament s'instal·len a uns 80 centímetres de terra, justament a l'altura d'on respiren molts infants", afegeix.

Un nen amb insuficiència respiratòria tractat amb oxigen (iStock)

També desencadenen asma alguns al·lèrgens com els àcars, el pol·len o els fongs. L'asma al·lèrgica, de fet, és la més freqüent en infants, i l'asma eosinofílica és més pròpia dels adults, explica Arismendi.

L'asma infantil pot millorar, i d'adult, desaparèixer. Si és al·lèrgica, es pot arribar a curar; si l'han provocada substàncies irritants o tòxiques, és un mecanisme diferent i aquella persona, assegura la doctora, pot tenir molts més problemes.

Com actua el gas a les vies respiratòries?

La pneumòloga explica que el gas natural i el butà són irritants de les vies aèries, que fan inflamar la mucosa dels broquis. Si això es cronifica pot aparèixer la malaltia. Ara, també caldria estudiar quins efectes té en altres afeccions com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

Els símptomes de l'asma són xiulets al pit, tos seca irritativa, ofec, dificultat per respirar, sensació de congestió i nas tapat.

"El gas no només és nociu per a la salut, també per al medi ambient. Hem de disminuir en la mesura possible els combustibles fòssils. El futur és sense gas", sentencia.

Incentius econòmics dels governs?

Els autors de la investigació recomanen als governs de tot el món que proporcionin "ajudes econòmiques per facilitar el canvi de cuines de gas cap a les elèctriques, cosa que és millor per a la salut però també per al clima".

Es calcula que "un 38% de les llars nord-americanes fan servir gas per cuinar", i la lesgislació s'ha començat a preocupar per revertir-ho des de fa pocs anys.

De moment, segons l'investigador Talor Gruenwald, la motivació ha estat més frenar el canvi climàtic. Un maldecap afegit és que les infraestructures per transportar el gas tenen moltes fugues.

Hi ha diverses investigacions científiques que estimen que és poc eficient i que es perd al voltant d'un 3% de tot el gas que circula pels gasoductes dels Estats Units.

 

Debat polític que va per llarg

L'estudi publicat a l'International Journal Environmental Research and Public Health ha encès un fort debat als EUA sobre si cal prohibir aquest tipus de cuines i ja s'han començat a restringir.

El comissari de Seguretat dels Productes de Consum (CPSC en anglès), Richard Trumka, va desfermar una tempesta al gener, quan va afirmar en una entrevista a Bloomberg que els fogons de gas són "un perill ocult". Va suggerir que es podrien prohibir en les instal·lacions noves.

"Totes les opcions estan sobre la taula. Els productes que no són segurs es poden prohibir".

El partit republicà va sortir en tromba exclamant que el govern volia interferir en com els nord-americans es preparaven l'esmorzar i ho van comparar amb les iniciatives per restringir les armes.

La Casa Blanca es va haver de pronunciar per dir que Joe Biden no dona suport a una prohibició estricta. La portaveu, Karine Jean-Pierre, va sortir a desmentir-ho, però el debat continua obert.

Berkeley, San Francisco o Nova York ja han prohibit connexions de gas natural en edificis de nova construcció, però a principis del 2022 el Partit Republicà va començar una ofensiva legislativa a 20 estats per impedir fer restriccions d'aquesta mena.

 

ARXIVAT A:
SalutCiènciaMedi ambientContaminacióEnergiaInfància Estil de vida
Anar al contingut