Les farmàcies repartiran gratis calces menstruals, copes i compreses de tela a partir de dilluns
Mostra dels productes menstruals reutilitzables que es repartiran (Maria Aladern/ACN)

Les copes, calces menstruals i compreses de roba gratis arriben a les farmàcies dilluns

Totes les persones que tenen la regla podran recollir el producte que prefereixin amb el codi QR de La Meva Salut

RedaccióActualitzat

Una copa menstrual, unes calces menstruals o un paquet de dues compreses de roba. Cada persona menstruant podrà recollir a la farmàcia a partir de dilluns, i de forma gratuïta, el producte que prefereixi ensenyant el codi QR que trobaran dins l'espai personal de l'aplicació La Meva Salut (tant per a telèfons mòbils com per web).

Es calcula que a Catalunya 2,5 milions de persones entre 10 i 60 anys es podran acollir a aquesta mesura, que també va adreçada a persones no binàries i homes trans que menstruïn. Si hi ha alguna persona amb la menstruació que no estigui en aquesta franja d'edat podrà fer una sol·licitud senzilla a la farmàcia.

Les copes, calces menstruals i compreses de tela gratis arriben a les farmàcies dilluns
Un dels magatzems dels productes que es distribuiran a partir de dilluns (3Cat)

Assessorament del farmacèutic

Les farmàcies s'encarregaran, no només distribuir els productes reutilitzables, sinó també oferir assessorament personalitzat en el moment de recollida.

La persona haurà de presentar al farmacèutic el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l'apartat de "Novetats: La meva regla, les meves regles" de l'espai de salut digital La Meva Salut.

El professional li explicarà d'una manera senzilla quins són els productes menstruals que es reparteixen i l'assessorarà per escollir el producte que més s'ajusti a les seves necessitats.

Es pot bescanviar fins al 2025

Aquest codi QR estarà actiu fins que es demani el producte a la farmàcia i, un cop lliurat el producte, es desactivarà. No caduca i estarà disponible fins al 2025.

Les farmàcies de Catalunya s'han adherit al projecte "La meva regla, les meves regles" del Departament d'Igualtat i Feminismes i se'ls ha fet arribar un distintiu perquè siguin fàcilment identificables. Així, totes les dones, visquin on visquin, podran anar a la farmàcia més propera a bescanviar el codi QR.

Durant una visita al centre Logístic Alliance Healthcare de Viladecans, on s'emmagatzemen els productes que es podran recollir a les farmàcies, la consellera Tània Verge ha defensat aquest dijous l'important paper de les farmàcies en aquest pla.

"Les farmàcies són un element imprescindible en aquesta iniciativa, ja que no només seran els punts de distribució dels productes menstruals gratuïts, sinó que aclariran dubtes sobre la correcta utilització de cada producte. Sobretot per a les nenes i dones que utilitzin aquests productes per primera vegada."

Catalunya es converteix així en un dels primers països a repartir gratuïtament productes mensuals, després que Escòcia es convertís en el primer del món de fer-ho.

Pobresa menstrual i justícia climàtica

La mesura s'emmarca dins el Pla d'equitat menstrual i climateri 2023-2025 de l'executiu català. El departament de Tània Verge compta amb un pressupost de 8,5 milions d'euros per a la compra i la distribució de productes, a més de la formació dels farmacèutics.

Aquest pla té un doble objectiu. Per una banda, combatre la pobresa menstrual, que té el risc d'augmentar en l'actual context de pujada de preus. Es calcula que, en algun moment de la vida, 2 de cada 10 dones han tingut dificultats econòmiques per comprar productes menstruals.

I, de l'altra, contribuir a la justícia climàtica amb productes reutilitzables i més sostenibles, ja que a Catalunya es produeixen anualment 9.000 tones de compreses i tampons d'un sol ús.

Les farmàcies repartiran gratis copes menstruals i calces i compreses de tela a partir de dilluns
A Catalunya es generen cada any 9.000 tones de compreses i tampons d'un sol ús (Europa Press/Intimini)

Més educació menstrual

El pla preveu una seixantena d'accions amb l'objectiu de garantir l'accés gratuït de totes les dones als productes menstruals, com la instal·lació de dispensadors de compreses i tampons de cotó orgànic en diversos equipaments i serveis públics --especialment per a dones en situació de vulnerabilitat--, però també n'hi haurà a centres educatius i universitaris, equipaments juvenils i centres d'atenció primària, entre altres.

Les farmàcies repartiran gratis calces menstruals, copes i compreses de tela a partir de dilluns
Una formació sobre educació menstrual en una aula de 3r d'ESO (ACN)

Per evitar que la regla sigui un tabú el pla també inclou sessions d'educació menstrual i sexual, amb tallers tant a educació primària i secundària, com xerrades adreçades a famílies, centres penitenciaris i altres equipaments.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)

ARXIVAT A:
SalutPobresa
Anar al contingut